Пролетният сезон идва с изобилие от зеленчуци, което автоматично значи и огромно разнообразие от вкусни рецепти.
Днешната рецепта на Clovesandvanilla.com е лесна, вкусна и много подходяща за диетата ни.
Съставки:
1-1,2 кг настъргани или нарязани на ситно с чопър, почистени от кората тиквички
200-300 г натрошено сирене (аз залагам на козе сирене, но можете да използвате сирене по ваш вкус, котидж или извара, за максимално здравословен ефект)
2 стръка пресен лук нарязан на ситно с чопър
5-6 листа леворда или 1 стрък пресен чесън нарязани на ситно с чопър
½ връзка копър нарязан на ситно (ако нямате наличен можете да го пропуснете)
2 опак. моцарела (от по 125 г всяка)
2 с. л. зехтин
2 яйца
1 ч. ч. фини овесени ядки
Подправки: 1 ч. л. сол, черен пипер на вкус
Разбъркайте със солта настърганите тиквички, лук, леворда/чесън и копър в дълбока купа и после ги прехвърлете в цедка за около час, за да се отцеди водата от тях. След час притиснете тиквичките с ръка или изстискайте в тензух, за да доотцедите остатъка водно съдържание. В дълбока купа смесете отцедените настъргани тиквички, сиренето, яйцата, овесените ядки, зехтина и разбъркайте добре до пълно хомогенизиране. Ако сместа ви е все още много течна (не сте изцедили достатъчно добре тиквичките) добавете 1-2 с. л. брашно и разбъркайте отново.
От получената смес оформете кюфтенца и ги разположете в тавичка, покрита с хартия за печене. Изпечете в предварително загрята фурна на 220-230 градуса на вентилатор с долно печене. След около 15-20 минути кюфтенцата ви трябва да са хванали коричка. Разрежете моцарелите на филийки и поставете по една филийка върху всяко кюфтенце, превключете фурната на грил, за да се запече моцарелата за 3-5 мин.
Сервирайте горещи със зелена салата. Да ви е вкусно!