IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да запазите психиката си, ако работите за психопат

30 април 2018 10 40

4 стратегии за успех

Снимка: istockphoto.com

Снимка: istockphoto.com

Повечето хора смятат, че образът на психопат се припокрива само с този на сериен убиец. Е, не всички психопати са убийци. Всъщност, изследванията през последните две десетилетия разкриват, че някои психопати са успешни професионалисти в различни сфери.

За съжаление има шанс да ви се наложи да работите за психопат или с такъв. Ако имате колега, който ви действа зле на психиката, арогантен е, лъже, действа неразумно и т. н., това може да навреди на вашата собствена кариера, ако не внимавате.

Преди всичко трябва да се научите да разпознавате психопатите в службата си, за да се научите да се справяте с тях. Тези психопати, за които говорим не изпитват угризения, нямат съвест, склонни са да експлоатират хората, с които работят, да ги обвиняват за своите грешки или казано с други думи те са вредни за колегите и подчинените си, иначе за тях са си полезни. Според изследванията около 3% от бизнес лидерите в света са психопати. Изследователите подозират, че техните характеристики и поведение им дават някои предимства в конкурентната среда.

Например, те са доста очарователни, самостоятелни са, вярват в убежденията си, смятат се за много способни и компетентни. Те също са добри в манипулирането на хората и знаят как да използват вината и ласкателството, за да получат това, което искат.

Ето и 4 начина да се справите с психопата в службата си, без значение дали това е вашият шеф, или колегата ви – съсед по бюро:

1. Дръжте емоциите си под контрол

Независимо колко разочаровани или разстроени се чувствате, пазете емоциите си под контрол. Вашата загуба на хладнокръвие ще даде на психопата повече власт над ситуацията, тъй като той ще види, че може да манипулира емоциите ви. Демонстрирайте спокойно поведение без значение какво се случва.

2. Не показвайте, че сте уплашени

Психопатите често сплашват другите и така ги контролират. Психопатът може да ви прави тънки заплахи, чрез подмятания, да „диша“ във врата ви непрекъснато, да използва агресивен език на тялото си, за да ви смути и др. Това си е вид тормоз, но вместо да му се плашите или да се карате с него, обърнете се към шефовете си от човешки ресурси, за да им обясните ситуацията.

3. Не вярвайте на техните истории

Психопатите често използват лъжливи оправдания, за да се направят на жертви. Те често обвиняват други хора, отказвайки да поемат всякаква отговорност за своите грешки. Показвайте съчувствие към тях като се съсредоточите само върху фактите. Да посочите недостатъците на психопатите може би е най-добрият начин да ги обезоръжите

4. Провеждайте онлайн комуникация, когато можете

Ако работите с психопат, избягвайте комуникацията с него лице в лице. Онлайн разговорите са много по-добър вариант в този случай. Така този човек ще ви действа по-малко стресиращо, а и индиректната комуникация ще го лиши от неговата харизма.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари