IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 причини да посетите Мелник

30 май 2018 08 20

Пили ли сте вино в най-малкия град в България?

Източник: Булфото

Източник: Булфото

Най-малкият град в България привлича хиляди туристи всяка година. Ако не знаете, че става дума за Мелник и никога не сте го посещавали, време е да отделите един уикенд, за да го разгледате.

Преди години в него са живели близо 8 хиляди души, но в момента населението на града наброява малко над 200 души. Затова се смята за най-малкия град в България. Но въпреки това има с какво да ви удиви. Сгушен в южните склонове на Пирин, заобиколен от пясъчни пирамиди, богат със своята архитектура и история, Мелник е предпочитано място не само от българи, но и от много чужденци.

Tialoto.bg събра 5 забележителности на града, които са основателна причина да посетите това красиво място:

1. Кордопуловата къща

Сградата, построена през 1754 г., е обявена за архитектурно-строителен, художествен и исторически паметник на България. Тя е най-голямата постройка от Възраждането в страната. Била е на известния мелнишки род Кордопулови, който в началото използвал къщата за производство и съхранение на вино. Разполага със 150-метров тунел под земята, побиращ близо 300 тона вино. Един от уникалните експонати в къщата музей е огромна бъчва, чиято вместимост е над 12 тона.

Източник: Булфото

Кордопуловата къща е част от стоте национални туристически обекта на страната. В нея туристите могат да видят автентична възрожденска дърворезба, прозорци с венецианско стъкло, ръчно тъкани килими и други предмети от бита на известното семейство.

2. Дегустация на вино

Тези от вас, които ценят хубавото вино, не може да пропуснат посещението в Кордопуловата къща, защото това е едно от местата в града, където може да дегустират и закупят вино от местни производители. В много заведения и малки магазинчета също се предлага различни видове алкохол. По-запалените "винари" пък посещават Мелник в началото на февруари, когато се провежда фестивалът „Златен грозд“. Събитието събира много винопроизводители от Южна България.

3. Мелнишките пирамиди

Тези образувания на природата са получени при ерозия на глинената почва. Пирамидите, които са една от най-известните забележителности на Мелник, се изменят с течение на времето. Най-интересното за тях е, че склоновете им са пясъчни, а по върховете растат различни растения.

4. Църквата „Света Варвара“

Останките от нея се намират близо до Кордопуловата къща. Смята се, че е построена между XIII и XIV век. Запазен е олтарът на църквата, на който жителите на Мелник са поставили икона на Света Варвара – измъчвана и убита заради това, че приела християнската вяра. Понякога туристите палят свещ на останките или пускат монети. 

5. Турският конак

Сградата е останала от времето, когато Мелник е бил голям административен център. Тогава в него се е помещавала турска казарма (точно срещу градската библиотека), която е използвана и за нещо като полицейско управление. Във въпросния конак живеел върховният представител на турската власт.

Има още много красиви места, на които да се насладите, ако посетите Мелник, който може да се обходи само за няколко часа. След разходката, туристите биват изкушавани от аромата на традиционните гозби, които се предлагат във всяко едно заведение.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари