IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3-те емоционални грешки, които ограничават щастието ви

30 май 2018 15 20

Те могат да ви накарат да се чувствате неудовлетворени от живота си

Снимка: istockphoto.com

Снимка: istockphoto.com

Емоциите ви засягат всяко ваше решение. Те влияят на вашите взаимоотношения, на вашия професионален живот, на психическото ви благосъстояние и на физическото ви здраве. Проучванията показват, че емоциите ни дори могат да определят доколко успешни ще бъдем.

Въпреки че емоциите играят огромна роля в живота ни, има шанс да не се сещаме често за тях, нито пък да разсъждаваме за това как се чувстваме към даден момент.

Хората рядко говорят за чувствата си и именно затова голяма част от тях така и никога не се научават да се справят с по-сложните си емоции. Следователно, повечето хора – дори умни, успешни хора – правят някои емоционални грешки.

Ето и кои са най-често срещаните от тях, които наистина могат да накарат човек да се чувства потиснат и недоволен от живота си:

1. Отричате как се чувствате

Ако човек не третира с уважение емоционалните си рани или направо отказва да ги признае, той омаловажава чувствата си. Много хора смятат, че като потискат чувствата си, това ги прави по-силни психически – това е абсолютно погрешно.

Независимо дали си казвате: „Не ме е грижа, че не съм получил тази работа“, ако ви боли, вие няма да избягате от болката си, дори да я омаловажите. Може да ви е неудобно да си признаете вашите емоционални спадове, но именно признаването на емоциите е ключът към вземането на най-добрите решения. Важно е да се справите с психическата си болка по здравословен начин.

2. Избягвате по-неудобните си чувства

Страх, тъга, неудобство и разочарование са само част от по-неудобните емоции, които никой не би искал да изпита. Но някои хора се стремят да ги избягват и вследствие на това ограничават живота си.

Трябва да си позволите да се чувствате неудобно, защото именно така израствате като индивид. Позволете си да изпитате отрицателни емоции, ако наистина искате да цените положителните си чувства. Имайте предвид, че ако се чувствате доволни през цялото време, вие няма и да разберете какво е щастие.

Всеки път, когато се сблъсквате с неприятни ситуации, това е възможност да придобиете увереност в себе си. Когато научите, че можете да толерирате дискомфорта, ще бъдете по-склонни да се изправите пред страховете си и да излезете извън зоната си на комфорт.

3. Непрекъснато преследвате щастието

Щастието е вид мания в наши дни, то е цел номер 1. Но преследването на щастието може да съсипе момента. Идеята, че не сте достатъчно щастливи ви натоварва и вие не можете да изпитвате радост в живота си. Гоненето на щастието на всяка цена понякога става причина да се чувствате непрекъснато недоволни.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари