В сезона на черешите няма нищо по-приятно от един тематичен крамбъл.
Идеята е за десерт без захар и брашно, който съдържа в себе си хрупкави череши.
Приготвя се лесно и бързо, а освен това можете да сменяте плодовете според предпочитанията си и сезона.
Ето какво ви е необходимо:
Съставки:
100-150 г сушени плодове по избор (аз използвах стафиди, нарязани на ситно смокини и кайсии)
2 шепи (250-300 г) обезкостени череши (аз ги разрязвах на две, за да отделя костилките)
1 ч. ч. овесени ядки
3 яйца
1 ч. л. сода бикарбонат (ако не обичате сода, може да я замените с бакпулвер)
½ ч. ч. кисело мляко
2 с. л. скир/извара или крема сирене
½ ч. ч. смлени овесени ядки/кокосови стърготини или кокосово брашно
2 с. л. разтопено кокосово масло (1 с. л. се поставя в сместа, а с другата се залива готовият сладкиш)
Шепа сурови ядки по избор (бадеми, орехи, лешници) нарязани на едри парчета
Подправки: 1 ч. л. ванилов екстракт
В дълбока купа смесете овесените ядки и ядковото брашно, заедно с разбитите предварително в купичка яйца, кокосовото масло (1 с. л.), ванилията, киселото мляко, в което сте разтворили содата, сушените плодове, ядките, изварата и разбъркайте добре. Към готовата смес добавете почистените и измити череши и разбъркайте, за да се разпределят плодовете в цялата смес.
Прехвърлете сместа в предварително покрита с хартия за печене тавичка (аз използвам малка правоъгълна тава с дължина около 20-25 см.) и разпределете равномерно сместа. Върху сместа поставете 1. с. л. от кокосовото масло, за златиста коричка. Изпечете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 30-35 мин.
Можете да поднесете черешовия крамбъл още горещ с топка сладолед и череши или добре охладен с малко пресни череши за контраст.
Да ви е вкусно!
Източник: Cloves and vanilla