IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вредните навици, от които да се откажете

8 юни 2018 09 00

Те могат да засегнат здравето ви

Снимка: pexels.com

Снимка: pexels.com

Промяната на навиците понякога е не просто възможна, но и наложителна, твърдят специалисти. Всъщност за повечето от тях вероятно не се замисляте, защото ги приемате за даденост. Не са малко обаче тези, които могат да бъдат доста вредни.

Какво да имате предвид?

1. Използвате прекалено голямо количество слънцезащитен продукт

За никого не е тайна, че когато излизате навън, трябва да използвате слънцезащитно средство. По този начин може да се предпазите от преждевременно остаряване и развитие на рак на кожата.

Важно е обаче да не прекалявате с количеството. Липсата на слънчева светлина и витамин D може да доведат до други вреди за организма, включително и до развитие на различни заболявания.

2. Не консумирате мазнини

Твърде голямото количество мазнини в хранителния режим може да е причина за сърдечни болести и проблеми с теглото. Не бива обаче да се ограничавате изцяло от тях.

Мазнините помагат за метаболизиране на витамините в организма. Консумирайте между 44 и 78 г полезни мазнини дневно.

3. Прекалявате със зеленчуците

Зеленчуците са изключително важна част от здравословния хранителен режим. Ако консумирате повече от 7 порции зеленчуци и 4 порции плодове дневно за по-продължителен период от време, това също крие риск от увреждане на организма.

За да извлечете максимални ползи от храната, хапвайте пресни зеленчуци не повече от 4 – 5 пъти дневно.

4. Алармата сутрин е прекалено силна

Заради риска да се успят, защото не са чули алармата, много хора увеличават звука. Това обаче повишава нивата на кръвното налягане, а заедно с него и сърдечния ритъм.

В ранните часове на деня сме силно уязвими, тъй като тогава тялото все още е отпуснато и спокойно. Силният шум може да предизвика по-силен стрес. Ако събуждането по този начин продължава няколко дни, седмици или месеци, тогава има риск този стрес да стане хроничен.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари