За нас това са най-популярните, класически бисквити от бабините тефтери. Приготвят се много лесно, издържат много и съдържат няколко съставки.
За повече разкош можете да добавите в средата им парче локум, шоколад или орехова ядка. А ето и как да си ги приготвите
Съставки:
650 г пресято брашно + още малко ако се наложи
3 с. л. разтопено кокосово масло или олио
1 ч. ч. захар
1 ч. ч. кисело мляко
1 ч. л. сода бикарбонат
4 яйца
Подправки: 1 пак. ванилена захар/2 пак. ванилия, кората на 1 биолимон (за да не е третирана кората му с пестициди)
20 мл прясно мляко + 20 г захар (за намазване)
В купа смесете брашното, разбитите яйца, кокосовото масло, захарта, подправките и киселото мляко, с разтворената в него сода бикарбонат. Разбъркайте съставките с лъжица, а после омесете с ръка меко и незалепващо еластично тесто, ако се наложи, добавете още малко брашно.
От полученото тесто оформете малки топчета, по желание в средата на всяко топче, може да поставите късче локум, орехова ядка или малко парче шоколад. Поставете оформените топчета в тава, покрита с хартия за печене, като оставите разстояние между тях. Загрейте фурната на 180 градуса, намажете всяка курабийка с мляко и поръсете с щипка захар.
Изпечете курабиите за около 15-18 минути до златиста коричка на дъното на курабийката.
Ако ги харесвате меки, още горещи ги завийте в кърпа и приберете в найлонов плик, а ако предпочитате твърди курабии, охладете ги на решетка и приберете в кутия за сладки.
Прекрасно допълнение към следобедния или сутрешния чай, мляко или чаша кафе.