IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петък 13-и: Крачка назад, ако видите черна котка

13 юли 2018 08 30

13 любопитни факта за този ден

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Петък 13-и е. Този ден е съвсем обикновен за много хора, но не и за тези, които силно вярват в суеверия. Смята се, че той носи нещастие и хората трябва да внимават какво правят на тази дата.

Най-голямото поверие, свързано с фаталния ден, е това за черната котка. Ако я видите на улицата и ви пресече пътя, в никакъв случай не трябва да продължите напред, а да се върнете крачка назад, за да предотвратите бедите, които могат да ви се случат. На петък 13-и не се започват нови начинания и не се сключват сделки, защото те са обречени на неуспех.

Tialoto.bg събра 13 любопитни факта за този ден, част от които може би не знаете:

1. Всеки месец, започващ в неделя, съдържа петък 13-и. Той се пада поне веднъж във всяка календарна година.

2. Параскевидекатриафобия. Така се нарича страхът от този ден.

3. Малцина са смелчаците, сключващи брак на този ден. Свещеник от Мидълтаун, Ню Джърси, заклеймява широко разпространеното суеверие и през 1913 г. започва да предлага безплатни венчавки в този ден.

4. На петък 13-и през 1307 г. френският крал Филип Шести и папа Климент Пети издават заповед за арестуването на Жак дьо Моле, Велик магистър на Ордена на тамплиерите, както и хиляди членове на Ордена. Те са обвинени в богохулство и хомосексуализъм, за което са изтезавани жестоко. Някои са изгорени на клада, а други – екзекутирани.

5. На Тайната вечеря са присъствали 13 души, а Иисус Христос е разпнат на кръста точно в петък. Заради това във Франция се канят допълнително гости, ако на трапезата седнат точно 13 души.

6. Много небостъргачи нямат 13-и етаж, а в доста хотели липсва стая с номер 13 заради суеверните им собственици.

7. Композиторът Росини не обичал фаталните петъци. Съвпадение или не, той умира в петък, 13 ноември 1868 г. Интересен е фактът, че рапърът Тупак Шакур намира смъртта си на 13 септември 1996 г.

8. Според една легенда 12 богове се събрали да пируват във Валхала. Богът на разрушението Локи не бил поканен. Той се ядосал и отишъл при тях, като измамил слепия бог на тъмнината Ход и го накарал да убие Балдур – бог на радостта и веселието.

9. Има твърдения, че Ева дала ябълката на Адам на петък, 13-и.

10. Когато денят е петък, а датата – 13, по-малко хора шофират автомобилите си. Въпреки това стават повече пътни инциденти, установяват американски изследователи през 1996 г.

11. Едни от най-известните серийни убийци имат по 13 букви в имената си: Jack the Ripper, John Wayne Gacy, Charles Manson, Jeffrey Dahmer, Theodore (Ted) Bundy и Henry Lee Lucas.

12. Нюйоркчанинът Даз Бакстър решил да не прави нищо на петък, 13 август 1976 г. Той останал в апартамента си, но подът му пропада и човекът почива след като пада шест етажа по-надолу.

13. Първата литературна асоциация, която смята деня за фатален, е от „Кентърбърийски разкази“ на Чосър. Там се казва: „И цялото това нещастие се стоварва в петък“.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари