Днешната рецепта за следобедна закуска на децата отново ще е от старите готварски книги. Няма да забравим как преди години, когато за първи път опитахме тези бухти, бяхме много впечатлени, защото свързвахме бухтите с пържене и мазно. Ще се изненадате приятно от следващата ни рецепта:
- 500-600 г брашно
- 3 яйца(единият жълтък заделяме за намазване)
- 1/2 ч. ч. прясно мляко
- 1 пакетче (125 г) масло
- 4 с. л. захар
- 20 г прясна мая
- 250 г конфитюр за плънката
- пудра захар и ванилия за поръсване
Маята се размива в топлото мляко и се поръсва с малко брашно до гъста каша. Оставя се на топло да шупне. От пресятото брашно, яйцата, разтопеното масло, млякото с маята и захарта замесваме меко тесто. Оставяме да втаса, докато удвои обема си. Разделяме тестото на 16 топки, които се разтеглят с ръка, а в средата им се слага конфитюр и се завиват отново на топки.
Подреждат се в застлана с хартия тава, като се оставя разстояние между тях, мажат се с жълтъка разбит с една лъжица мляко и се оставят още 20-30 минути да втасат.
Пекът се в умерена фурна 25-30 минути. Още топли се поръсват с пудра захар с ванилия.
Източник: wellcometomykitchen