Необходими продукти:
2 големи патладжана (около 500гр)
1 глава лук
3 скилидки чесън
2 големи зелени чушки
600 гр. пресни домати
150 гр.маслини
80 мл.зехтин
2 с.л.оцет
сол
пресен босилек и магданоз
Предварително обелваме патладжаните и ги нарязваме на кубчета, посоляваме и оставяме в гевгир за 30-40 минути да се отцеди горчилката, след това ги изплакваме с вода и отцеждаме отново добре.В дълбок тиган с незалепващо дъно сипваме половината зехтин и запържваме патладжана до златисто, като го бъркаме да не загори.
След като стане готов го изваждаме от тигана, наливаме останалият зехтин и запържваме първо нарязаните скилидки чесън, после добавяме наситненият лук и накрая чушките нарязани на по-едри парчета.След като омекнат чушките и лука добавяме и обелените и нарязани на кубчета домати, посоляваме, добавяме оцета и оставяме да къкри на тих огън за 20-25 минути или докато остане на мазнинка.
5 минути преди да е готово ястието добавяме и маслините.След като свалим от огъня поръсваме обилно с пресен магданоз и босилек. Капонатата е изключително вкусно ястие с аромат на Средиземноморска кухня, а когато продуктите идват директно от градината е още по-вкусно.
Източник: wellcometomykitchen