Фалафели се приготвят от предварително накиснат поне за 12 часа сух нахут, с такъв от консерва не се получават, той е само за хумус.
Хубаво е продуктите да се смелят в блендер, а не с чопър. Когато сместа е гладка стават пухкави и меки отвътре и с хрупкава коричка отвън.
Внимавайте да не ги препържите, защото ще горчат, след като се загрее добре олиото намалете огъня на средна степен.
Необходими продукти:
250 грама сух нахут
1 глава лук
3-4 скилидки чесън
сол на вкус
1 ч. л. кимион
1/2 ч. л. смлян кориандър
1/2 ч. л. къри
1 ч. л. бакпулвер
5-6 лъжици брашно от нахут(може да се намери на всеки добре зареден щанд за диетични храни)
1 връзка магданоз
олио за пържене
Нахутът се накисва за една нощ в студена вода. Отцеденият нахут заедно със всички други продукти без брашното и бакпулвера се слагат в блендера и се смилат до еднородна смес. Внимавайте да не изгорите машинката, ако трябва я спирайте от време на време, ако сместа е прекалено гъста може да добавите 2-3 с. л. вода. Към смления нахут с подправките прибавяме брашното и бакпулвера, разбъркваме добре и оставяме сместа да престои поне час в хладилника, за да поеме добре ароматите. Оформяме малки кюфтенца и пържим в загрятото олио, като внимаваме да не прегорят. Сервират се с хумус или кисело мляко с чесън и магданоз.
Източник: wellcometomykitchen