IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4 признака за бъдещ развод

10 август 2018 15 00

Кои са „четирите конника на апокалипсиса“?

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

При проучване на брачния живот на много двойки, семейният терапевт Джон Готман е откроил четири основни характеристики, които чертаят бъдещ развод. Той ги нарича „четирите конника на апокалипсиса“.

За какви несъответствия говорим? За критиките, неуважението, агресивната самоотбрана, нежеланието да влязат в конфликт. Подобни проблеми се срещат в абсолютно всяка връзка, но ако в една семейна двойка е повече от един, терапевтът може да има сериозни съмнения за трайността на брака.

Ето ги и четирите признаци за развод.

1. Критика към партньора, а не към поведението му

Критиката, която предполага, че нещо не е наред с партньора. Често използвате обобщения, като например „Ти винаги ...“, „Ти никога ...“, „Вие сте от онези хора ...“, „Защо си (това) ...“. Обикновено този, към когото е критиката, започва да се защитава и в резултат партньорите вече не се чуват един друг. И по-нататъшната комуникация става невъзможна.

Какво трябва да направите? Ако използвате критика, насочете я към специфичното поведение на партньора, а не към неговата личност като цяло. Например: „Х се случи, почувствах Y, имам нужда от Z“.

2. Изразяване на презрение към съпруга

За какво говорим? За всички невербални сигнали, които ясно показват, че един от партньорите вярва, че другият е на по-ниско ниво от самия него. Това може да бъдат подигравки, обидни прякори, сарказъм, презрителна усмивка... Това е всичко, което бие по самооценката на партньора. Целта на тези действия е да се нанесат обиди или да се забавлявате със съпруга/та. Това е най-сериозният проблем от всички четири.

Какво трябва да направите? Съпрузите трябва да работят върху себе си, за да изключат такива атаки и да създадат атмосфера на взаимно уважение и доброта.

3. Агресивна защита

Един от партньорите непрекъснато е обект на критики и той се опитва да се защити. Или той се представя за жертва и започва да се оправдава, да произнася фрази като „Аз не съм виновен(а)“, „Аз не правя ....“. По-нататък в разговора вече има взаимни обвинения – партньорът реагира на критиката с контраатака.

Какво трябва да направите? Опитайте се да застанете на страната на партньора. Дайте му да разбере, че сте съгласни с поне част от думите му, че разбирате неговите чувства и сте в състояние да погледнете ситуацията от негова гледна точка.

4. Затваряне в себе си, избягване на конфликта

За да се избегне трудна ситуация, някои партньори замлъкват или започват да отговарят едносрично, опитвайки се да сменят темата. Или пък приковават поглед към екрана на компютъра, или просто излизат от стаята. Понякога това е опит да се успокои обстановката, да се избяга от бурята на емоциите. Но конфликтът не може да се избягва вечно. Неутралността се възприема от партньора като неодобрение, студенина, дистанциране, липса на контакт, арогантност.

Какво трябва да направите? Важно е да забележите навреме, че вие или вашият партньор не можете да се справите с бурята на емоциите и се нуждаете от отдушник. В този случай трябва да си направите почивка и да продължите разговора, когато всички са спокойни.

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари

.... ( преди 5 години )