IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Момичетата се учат по-добре от момчетата: Какви са последствията?

22 август 2018 12 40

Образованите мъже във времето ще станат дефицит

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Момичетата имат инициативата в училище, на следващ етап в университета и работното място. Защо е по-лесно за тях да получат образование и как това застрашава техния личен живот? Въпросът е към експертите.

Преди 50 години е било трудно да си го представим, но днес в почти всички западни страни момичетата усвояват знания по-добре от момчетата, според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Тази ситуация се наблюдава във всички слоеве на обществото, от частните училища с годишни разходи за обучение от няколко десетки хиляди долари, до държавните училища. 

"Всичко идва от възрастта им, преструктурирането на тялото, хормоните", казва Антъни Селдън, директор на колежа Уелингтън в Лондон.

Момчетата четат по-малко и по-малко

От доклада на ОИСР обаче става ясно, че ситуацията не е толкова драматична. Предимството на момичетата не е във всички области. Например, в математиката петнадесетгодишните момчета изпреварват своите връстнички - пропастта съответства на допълнителни три месеца обучение. В областта на природните науки и двата пола като цяло са еднакви, но при литературата, във всичките 64 страни, където тестовете са проведени, момичетата са толкова напред, че разликата се равнява на година обучение.

Резултатите от тези тестове са пряка последица от разликата в отношението на двата пола към образованието. Учениците се подготвят у дома средно пет часа и половина на седмица, студентите - един час по-малко. Три четвърти от момичетата обичат да четат, а момчетата - малко над половината. Времето за четене намалява от година на година и за двата пола, но момчетата изоставят книгите по-бързо.

Оказва се, че средностатическия ученик се справя доста по-зле от връстничките си. Това показва статистиката, това е и всеобщото мнение. Но не правете грешни заключения.

Вместо да се отделя по-голямо внимание на момчетата в училище, за да се насърчи интересът им към учене, да ги мотивират да разбият стереотипа, че ученето е гадно, много учители се държат по различен начин - те са склонни да бъдат скептични към тях и оценяват работата им с ниски оценки, унищожавайки последните остатъци от мотивация.

Превес на пола

Девойките имат по-голямо умение и способност да четат и да разбират какво четат, което им дава предимство при завършването на основното образоване, което е ключът и след това в гимназиите и университетите.

Същият фактор за четенето до голяма степен обяснява защо момчетата са по-слаби ученици и по-често не завършват висше образование. Тази опция е била приемлива преди един век, когато на пазара на труда много добре платена мъжка работа не е изисквала висше образование. Но тези дни отдавна са отминали, въпросът е какво да се прави с толкова много необразовани младежи.

Триумф на феминизма?

Има гледна точка, според която жените вече са задминали мъжете не само в образованието, но и в политиката, и в социалната йерархия. Но ситуацията сега, която радва феминистките, може да разочарoва дамите в бъдеще. Ако в миналото жените често са се омъжвали за партньори от своя или по-висок социален кръг, след известно време образованите мъже вече ще са рядкост и недостатъчни като брой.

Жените все още губят значително по отношение на мъжете в два аспекта - печелят средно с 25% по-малко, а техният брой сред висшите мениджъри не надвишава една трета.

В съвременния свят се цени особено работата в необичайни часове, достъпност по телефона 24 часа в денонощието, готовност за бърза смяна на работното място - ситуации, традиционно по-характерни за мъжете. Дали и този бастион на силния пол ще падне, остава да разберем.

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари