IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Човек се чувства най-добре в кожата си на... 60 години

29 август 2018 09 20

20-те са стрес, 90-те - с най-ниско самочувствие

Снимка: Pexels

Снимка: Pexels

Не младите, а хората на 60 години се чувстват най-добре в кожата си. До този извод стигнали швейцарски изследователи от университета на Берн, пише „Daily Mail“.

Според експерти, макар и самооценката да прилича на лична битка, тя следва общ модел. Тя се колебае значително при отделния човек, като се разклаща или стабилизира от всякакви фактори – като се започне от връзки и контакти и се стигне до постиженията и загубите, напълняването, отслабването, болестите.

Всяко поколение води своята екзистенциална битка. Тийнейджърите са тревожни. След това идва кризата на 20-те, паниката от 30-ия рожден ден, кризата на средната възраст или самотата на възрастните хора.

С времето чувството за контрол, както физически, така и емоционален, се засилва. То е най-голямо около 60-ата годишнина, след това намалява. Швейцарските учени анализираха данни от почти 200 предишни изследвания, обхванали общо 165 000 души на възраст от 4 до 94 години.

Те установиха, че макар и през годините да преживяваме различни кризи, самооценката ни рядко спада катастрофално. Обикновено тя се увеличава, макар и в някои периоди да няма развитие. От 4 до 11 години самочувствието се увеличава постоянно.

През 20-те години то нараства най-рязко в сравнение с останалите периоди от живота, защото тогава хората стават самостоятелни. Тази тенденция застива през 30-те години. Следват три десетилетия на бавен напредък, докато най-накрая се отпускаме и самоуважението ни стига до максимум.

На 60 години повечето хора са по-щастливи от всякога и това чувство се запазва до началото на 70-те. След това започва да спада. На 90 години самочувствието е в най-ниската си точка.

„Средната възраст за повечето хора е време на стабилност и в службата, и в личния живот – казва проф. Улрих Орт от екипа. – На тази възраст много хора са на ръководна длъжност, имат задоволяваща ги връзка със съпруг или партньор, помагат на децата си да станат отговорни и независими“.

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари