IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да изградите по-успешни взаимоотношения с хората?

4 септември 2018 12 40

Комуникацията на работното място е важна

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Малко са онези, които успяват в този живот сами. Има хора, които мразят да общуват с околните и предпочитат да разчитат само на себе си, но каквото и да си говорим, работата в екип и социализацията в обществото има своите предимства.

Нашите успехи отчасти зависят от труда, който полагаме и взаимоотношенията, които създаваме. Въпреки това уменията, необходими за поддържане и изграждане на различни отношения в обществото, не са ни вродени. Ние ги получаваме с времето и уроците, които ни дава то.

Според специалисти, водещи курсове за ефективно общуване, никога не трябва да съдим хората, защото всеки от нас е различен. Това, което се харесва на едни, може да е неприемливо за други и обратно. Ето няколко съвета за това как да изградите успешни взаимоотношения с хората и да подобрите вече създадени връзки.

1. Слушайте

Има голяма разлика между простото слушане и слушането с разбиране. Когато някой говори, вие трябва да вникнете внимателно в това, което казва и да не го прекъсвате преди да е приключил с изложението. С изслушването и гледането в очите вие показвате уважение. Не бива да се разсейвате с мобилния телефон или извършването на някакво действие докато ви говорят. Това води до нарушаване на комуникацията.

Разговорът между двама души не е състезание. Не бързайте да отговаряте на човека насреща. По-добре е да помислите какво ще кажете и да направите пауза, отколкото да се изложите с прекъсване или думи, които не са на мястото си.

2. Задавайте ясни въпроси

Ако слушате внимателно какво ви казват, ще знаете как да насочите разговора и какви въпроси да зададете, ако се наложи. Дори и да не сте разбрали, може да попитате. Въпросите трябва да са конкретни. Например: „В 20 да го посрещна на летището, нали?“.

Според Джеймс Алтухер, който е консултант по ефективно общуване, точните въпроси спомагат за „отсяване“ на отговорите от комуникативния шум.

3. Потърсете невербална комуникация

През 50-те години на миналия век изследователят Албърт Мехрабан установява, че само 7% от това, което казваме, се осмисля от хората. Общо 55% от общуването е невербална комуникация. Погледът на човек, жестовете с ръцете, позицията им на определена част от тялото, също имат значение.

Когато общувате с хора, не слушайте само какво ви говорят, а следете и невербалното им поведение. Понякога езикът на тялото може да ви подскаже много неща, с които ще изградите по-успешни взаимоотношения.

4. Не забравяйте, че не само вие сте важни

Във всеки от нас има известна доза нарцисизъм. Много хора искат винаги да бъдат в центъра на вниманието, но трябва да знаят, че не само те са важни. За да имате добра връзка с колегите в офиса или близките, не поставяйте винаги себе си на първо място, а помислете и за останалите.

5. Контролирайте емоциите си

Има много неща, които зависят от вашия темперамент. Ако сте нервни, често избухвате и негодувате за различни неща, ще създадете лошо впечатление за себе си. Ако сте на почивка с приятели, в офиса или вкъщи, контролирайте емоциите си. Колкото по-спокойни сте, толкова по-успешно ще общувате с останалите.

6. Бъдете позитивни

Никой не обича да общува с мрачни и намусени хора, на които целият свят им е крив. Ако мислите по-положително и се усмихвате, няма да имате проблем с комуникацията, дори и с непознати.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари