IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само 4 дни. Толкова трае ефектът от отпуска

12 септември 2018 13 10

По данни на френски психолози

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Лятото е към своя край и все повече хора използват последните топли дни, за да отидат на почивка. Летните емоции ни зареждат с енергия и ни избавят от стреса, но се оказва, че ефектът им е твърде кратък. Според френски психолози и социолози, той трае само 4 дни.

След като човек се върне от отпуска и поработи четири дни, той вече е забравил, че е бил на почивка и „кръговратът“ в офиса го грабва. Независимо от размера на почивката, той си връща стреса и започва да се тормози с нещата от ежедневието, пише списание „Мадам Фигаро“.

Данните от допитване на социологическата агенция „Ифоп“ показват, че 29 % от французите са на мнение, че ползите от ваканцията се изпаряват много бързо. Независимо проучване на агенция „Одокса“ и радио „Франс Ентер“ пък сочи, че 52% от французите признават, че след отпуска се чувстват доста по-изморени и им е трудно да работят през първите дни.

Според психиатъра Мишел Льожоайю, ефектът от почивката трае много малко, защото в днешно време хората възприемат понятието „ваканция“ по съвсем различен начин. В миналото хората са ходили на почивка със семейството без да плануват кой знае колко къде ще спят и се хранят. А сега в повечето случаи е нужно да се резервират сто неща, за да сме сигурни, че отпускът ни ще е идеален. Льожоайю посочва още, че проблемът идва и от това, че много хора смятат ваканцията за период, през който ще оправят проблемите и ще се излекуват. А всички трудности ги чакат след нейния край.

Ако човек замине на почивка депресиран, той може да си подобри настроението под въздействието на морето и слънчевите лъчи, но само за малко. По-късно той отново ще изпадне в същото емоционално състояние.

По думите на експертите, за да не се разочароваме от мечтаната ваканция, не трябва да ѝ възлагаме твърде много очаквания. Също така препоръчват да намираме време, за да отработваме стреса през седмицата, за да не бъдем толкова изтощени преди началото на отпуска.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари