IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Откриха какво изпитват кучетата в последните мигове от живота им

13 септември 2018 10 00

Не ги оставяйте сами, съветват ветеринари

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Загубата на любимото куче е труден момент в живота на хората, отглеждащи такъв домашен любимец. Много семейства, които са живели с едно куче с години, трудно биха го заменили с ново. Има стопани с различни съдби, за някои от които животното е било най-добрия им приятел и близък.

Какво се случва, когато едно куче се разболява и му остават само няколко часа живот? Дали животът му се връща на лента като по филмите? Казват, че тези кучета, които живеят в двор и се разхождат свободно, го напускат и се отдалечават, за да не разстройват собствениците си с агонията, която изпитват. Но домашните остават в ръцете на тези около тях. В повечето случаи стопаните ги водят във ветеринарна клиника и избират да ги приспят, за да не се мъчат.

„Когато попитах моя ветеринар коя е най-трудната част от неговата работа, той ми отговори, че това е когато трябва да приспи животното“, обяснява Джеси Дитрих в Twitter. По думите ѝ, 90% от собствениците на кучета не искат да бъдат в стаята докато ветеринарят поставя инжекцията на кучето. А всъщност трябва да са, защото животните се нуждаят от тях.

Според американски ветеринари, в последните мигове от живота им кучетата търсят техните стопани – хората, които са ги хранили и отгледали. В тази връзка клиника в Квазулу-Натал, Южна Африка, призовава своите клиенти да превъзмогнат страховете си и да не оставят своите любимци сами.

Ветеринарите са залепили бележка на вратите на кабинетите, на която пише: „Моля ви, не оставяйте вашите любимци сами. Във всяко лице в стаята те търсят любимия човек и мислят, че сте ги напуснали. Те са толкова уплашени и се нуждаят от стопаните си“.

Понякога собствениците се чувстват зле и молят да евтанизираме животните без болка, но по-голямата болка за тях е да ги изоставят, казва д-р Лорън Буджея, който приспива домашни любимци по домовете. Според него всеки здрав домашен любимец, който е оставен в клиниката и собственикът му не е наоколо, също страда.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари