IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прочутият залив Мая Бей – райското кътче, погазено от човека

6 октомври 2018 10 45

Плажът ще продължи да бъде затворен за туристи

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Прочутият залив Мая Бей в Тайланд ще остане затворен за туристи, оповестиха местните власти, цитирани от ДПА.

Заливът, популяризиран от филма „Плажът“ (2000) с участието на Леонардо ди Каприо, е затворен от юни, след като бе установено, че корали са получили увреждания от котви на кораби. Онази част от залива, където увредени корали се възстановяват и се посаждат нови, е постоянно затворена за кораби.

Първоначално бе планирано Мая Бей да бъде отворен отново за туристи на 1 октомври. Впоследствие обаче бе решено да остане затворен до „пълното възстановяване“ на коралите.

„Има напредък, що се отнася до усилията за възстановяване на коралите, но той все още не е достатъчен“, заяви Вораподж Ломлим, директор на националния парк „Нопарат“, който включва Мая Бей.

Остров Фи Фи Лей е вторият по големина остров от тайландския архипелаг Фи Фи, разположен в Андаманово море. Той принадлежи към провинция Краби и се състои от пръстен от стръмни варовикови хълмове и няколко залива, най-известният от които е Мая Бей.

Допреди 4 месеца, когато бе затворен, той бе номер 1 сред атракциите в района и е окупиран от десетки лодки, превозващи хиляди желаещи да се докоснат до това райско кътче.

Остава да се надяваме, че всичко повредено от човешките дейности ще се възстанови и туристите ще запазят това наистина красиво място.

Вижте кадри от това наистина райско кътче в нашата галерия тук

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари