IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

7 начина за изкарване на допълнителни доходи

9 октомври 2018 09 40

Може да работите и през уикенда

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Всички знаем, че удоволствията в този живот излизат скъпо. В края на всеки месец ни чака плащане на сметки за вода, ток, телефони, наеми, частните уроци на децата … Имаме куп разходи и като теглим чертата, в повечето случаи не са ни останали пари за развлечения. Независимо на каква възраст и с какъв опит сме, има начини да подобрим доходите си, стига да сме малко по-организирани и схватливи. В днешно време няма срамна работа. Ако имате финансови затруднения, е по-добре да започнете да чистите офиси през уикенда, отколкото постоянно да взимате назаем от близки и приятели. Допълнителната работа е чудесен начин да печелите още средства и да усъвършенствате своите умения.

Ключът към финансовата стабилност и здравето е балансът между основната и допълнителната работа.

Споделете влечението си към чуждите езици

Говорите един или повече чужди езици? Много хора ви търсят, за да им преведете нещо? Време е да използвате страстта си към езиците, за да изкарате някой лев. Поразровете се из обявите за преводачи на свободна практика. Със сигурност ще излезе нещо почасово, което може да съвместите с другите си ангажименти. Ако сте на „ти“ с чуждия език както писмено, така и говоримо, може да пробвате да давате частни уроци – на деца или възрастни, в удобно за вас време. Например след работа или през уикенда. Така ще бъдете полезни на някого със знанията си и ще припечелите някой лев.

Бъдете екскурзовод

Обичате ли да се разхождате из града, в който живеете? Запознати ли сте с неговата история? Тогава защо не се пробвате като екскурзовод. Има фирми, които предлагат най-различни турове. Може да показвате най-добрите заведения на туристите или забележителности по предварително изготвен маршрут.

Тази допълнителна работа е подходяща за млади хора с чужди езици, които имат повече свободно време.

Гледане на деца

Класическа допълнителна работа, която обаче изисква известна доза отговорност. Много родители имат строги критерии за детегледачка и не биха взели тийнейджъри. Но ако покажете, че обичате деца и може да се грижите за тях, защо да не ви вземат? Разбира се, за подобна позиция могат да кандидатстват и хора на различни възрасти, като в случая е важен подходът, не толкова дипломата и компетенциите.

Може да гледате деца почасово, преди или след работа, както и през уикендите, зависи от изискванията на семейството, което си търси детегледачка.

Снимайте събития

Ако ви хвалят колко добре снимате и боравите с програмите за обработка на фотоси и видеоматериал, защо не започнете да изкарвате пари от това? Започнете със заснемането на рождени дни и фирмени партита на познати. Разбира се, след като не сте професионален фотограф, няма как да изкарвате кой знае колко от снимки, но пак е нещо. Ако наистина ви бива, хората постепенно ще започнат да ви търсят. Може да пуснете няколко обяви или да си направите страница във Фейсбук, в която да качвате вашите снимки.

Не поправяйте техника без пари

Ако съседи и приятели ви викат при проблеми с електрически уреди, започнете да предлагате услугите си срещу заплащане. Преинсталиране на компютър, почистване на климатик, прокарване на ел. инсталация в помещенията и всичко друго, от което разбирате, ще ви донесе удовлетворение и ще запълни дупката в семейния бюджет.

Покажете на хората колко сте креативни

Има хора, които не могат да си вържат обувките. За тях се говори, че са родени с две леви ръце, тоест нищо не им се отдава. Ако вие сте изключение от това правило, превърнете хобито си в печеливш бизнес. Дори и да работите от 9 до 17, след работа и през уикендите може да отделяте по малко време, за да творите. В момента изделията ръчна изработка са най-търсени за подаръци. Може да правите цветя от хартия и да ги продавате, да плетете различни изделия или да създавате декорация за аранжиране на събития. Или защо пък да не правите артработилници с деца?

Почистване на домове и офиси

Ако обичате да чистите вкъщи, пробвайте да го правите на чуждо място. Много фирми и заети хора си търсят човек, който да прави това почасово или през уикенда. Тази работа е доста изморителна, но може да увеличи значително месечните ви приходи.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари