Необходими продукти:

4 кг дюли

захар(при мен бяха 2 кг, но количеството захар зависи от количеството сок)

10 г лимонена киселина

вода

индрише(по желание)

Дюлите се измиват и нарязват на едро заедно със семенниците, заливат се в дълбока тенджера с вода да ги покрие и се слагат да се варят. Варят се докато омекнат и сокът стане с цвят на кехлибар. Готовият сок се прецежда през марля и се измерва.

На всеки литър сок се добавя по 1 кг. захар и се слага да ври. Вари се и се следи дали е готово, като капваме капка върху чинийка, ако не се стича, значи е готово.

5 минути преди да свалим от огъня добавяме лимонената киселина. Готовото желе се насипва още вряло в сухи и стерилизирани бурканчета и се затваря веднага, обръща се с капачката надолу докато изстине. По желание може да сложите на дъното на всяко бурканче по едно листо индрише.

Източник: Wellcometomykitchen