IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Димитровден е! Честито на празнуващите

26 октомври 2018 05 30

Зимата вече е тук

Източник: Facebook

Източник: Facebook

На 26 октомври православната църква почита паметта на свети великомъченик Димитър Мироточиви Солунски. Според вярванията, на този ден есента си отива, за да направи път на студената зима.

Смята се, че свети Димитър е брат на Архангел Михаил, който е покровител на отвъдния свят. Затова в съботата преди празника се раздава за умрелите.

Има поверие, че ако луната е пълна в навечерието на празника, то зимата ще е изпълнена с много сняг, но и новата година ще бъде доста плодородна. Също така някои хора вярват, че небето се отваря в нощта преди настъпването на 26 октомври, за да сбъдне най-искрените ни желания.

На трапезата на Димитровден трябва да има яхния от петел, курбан от овче месо, зеленчукови ястия, пита с ябълки, както и ракия.

Днес имен ден имат хората, носещи имената Димитър, Димитрина, Деметра, Димо, Димка, Дима, Димчо, Димитричка, Драган, Димана, Митко, Митка, Мита, Митрана и други.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари