IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Искате промяна в живота си... Какво трябва да знаете?

30 октомври 2018 11 00

Как да преодолеем съмненията и страха си?

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Да се откажем от лош навик, да стартираме нов проект – това невинаги е лесно, дори когато сме уверени, че в съвсем близко бъдеще ще ни бъде много по-добре. Как да направим първата крачка?

Промените често се преживяват тежко. И още по-трудно става, когато те са съдбовни – раздяла с любим човек, уволнение, начало на собствен бизнес, колебание кое е правилното решение във важен казус. В повечето ситуации знаем, че големите промени ще ни донесат полза, но осъществяването се отлага и трупаме безпокойство.

- Преживяваме драматизъм. Откъде да знаем дали сме взели правилното или грешното решение?

- Иска ни се да имаме повече информация. Как може да взимаме решение, без да имаме необходимата информация?

- Чувстваме, че сме „забили“. Как да преодолеем страха и да продължим напред, правейки онова, което искаме?

Разбира се, както се досещате, няма правилни отговори. Но има 7 начина, които могат да ви помогнат да продължите напред и да извършите позитивни промени в живота си.

1. Никога няма да имате цялата информация

Твърде често избягваме взимането на важни решения, само защото искаме да знаем повече преди да направим решаващата крачка. Да, разбира се, че е редно да научите колкото е възможно повече за интересуващия ви казус. Но ако очаквате да получите кристално ясен отговор, пред вас се оказва вечността, а не решението. Животът е низ от въпроси, грешки и решения. Вземете най-доброто решение, което можете да изберете в този конкретен момент и продължете.

2. Трябва ви смелост, за да се доверите на себе си

Намираме много отговори, за да избегнем важните промени, но ограничението, което лежи в основата им, е фактът, че ние не се доверяваме на себе си. Смятаме, че ако попаднем в нова ситуация, то няма да знаем какво да правим или как да реагираме. Безпокоим се, че ще ни е трудно в неизследваната територия на бъдещето. Вярвайте в себе си. Справяли сте се с неочаквани промени и преди. И сега сте добре, нали? Имайте смелост да се доверявате на себе си. Не е важно какво ще се случи – вие ще се справите и ще знаете какво да правите.

3. Кое е най-лошото, което може да се случи?

Знаете, че повечето страхове просто „вилнеят“ в главата ни. Когато размислите за най-лошите възможни варианти, то разбирате, че в крайна сметка рисковете и последиците от тях не са от онези, с които не можете да се справите. Запитайте се: „Кое е най-лошото, което може да стане?“. Когато осъзнаете, че даже то не е толкова страшно, вие ще можете да го преодолеете.

Кризата на 30-те при жените: Как да я разпознаем?

Никога не сте имали връзка? Следвайте тези 4 правила

4. Процесът е толкова важен, колкото и резултатът

Толкова сме погълнати от резултата, преживяваме силни вълнения. Решени сме и тръгваме към мечтата си… но не достигаме целта. Познайте защо? Защото имаме пълното право да размислим. Ако не достигнете целта, това не означава, че сте се провалили. В крайна сметка вие сте си поставили тази цел и това е бил вашият избор. Имате всички основания по средата на пътя да промените дестинацията, да откриете други възможности. Да бъдете гъвкави и да оценявате безпристрастно ситуацията, не означава, че не сте целенасочени. Наслаждавайте се на процеса на придвижване напред. Всеки завой е нов опит, нова цел.

5. Продължавайте да следвате възможностите

Ако сте на прага на взимането на важно решение, е възможно да се вълнувате дали няма да се окажете заложник на ситуация, от която няма изход. Мислете за това по друг начин. Новите алтернативи рядко ограничават вашите възможности. Един от най-вълнуващите моменти е, когато с всички сили преследвате целта си, а пред вас се откриват множество нови възможности, за които дори не сте мислили в началото на пътя си. Ако не изпускате интересните предизвикателства по пътя към вашата цел, можете да бъдете уверени – винаги ще имате избор. Не губете време в твърде много размишления, те само ви блокират.

6. Направете усилия

Това ни се струва елементарно, но е една от основните причини промените просто да не се случват в нашия живот, а в нечий друг – ние просто не се опитваме да направим нещо. А не правим, защото е по-лесно да измислим причина нещо да не се случва, отколкото да получим желаното. Провалили сте се на тест? Може би е трябвало все пак да учите... Зацикляте в скучна и изцеждаща работа? Защо до този момент не сте намерили нова? Просто не сте търсили… Защо все измисляме тези отлагания? Защото ако опитаме и не ни се получи, то ние ще бъдем неудачници. А ако не опитаме, просто ще обясним този глупав факт с нашата леност. По-приемливо е. За кого? Преодолейте тази инертност. Неудачите се случват с всеки. Но ако опитате, а повечето дори не го правят, то ще спечелите много повече, отколкото предполагате.

7. Започнете с нещо осъществимо

Няма да изкачите Еверест, ако не започнете да тренирате и не опитате силите си в покоряването на по-нисък връх. Търсенето на мечтаната работа ви плаши, чувствате несигурност. Какво можете да направите сега? Можете да поговорите с някого, който вече работи на такава позиция и да разберете какво го прави успешен, с какви предизвикателства се справя? Можете да усъвършенствате своите навици, знания, опит, за да отговаряте на изискванията. Не е необходимо да променяте света за един ден, необходимо ви е да извършите първите неголеми промени в собствения си свят. Само не спирайте. Застоят и страхът от промяна са най-лошото, което може да ви се случи.

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари