IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво носи черната котка? Лош късмет или нещо друго?

31 октомври 2018 11 40

Черна котка и символика

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Няма друго опитомено същество на планетата, което да притежава по-разнообразни символични значения, от черната котка.

В почти всяко общество на земното кълбо се твърди, че черната котка представлява духовно същество, или че носи лош късмет (в зависимост от обстоятелствата) или пък че е знак на изобилие.

Така че ще направим кратък преглед на различните символики, с които е натоварена черната котка.

Идеята, че черната котка носи лош късмет е може би най-известният символ, свързан с това животно и е характерно вярване в западните култури. Счита се, че ако черна котка пресече пътя ви, или ще ви донесе лош късмет, или пък ще ви предскаже, че нещо лошо предстои скоро да ви се случи.

От друга страна, това често зависи от това дали черната котка пресича пътя ви от дясно на ляво – което е лошо предзнаменование, или от ляво на дясно, което обикновено сигнализира за късмет!

Всъщност в много малко култури се смята, че черната котка носи само и единствено лош късмет. Много хора мислят, че тя може да донесе и добър късмет, в зависимост от обстоятелствата.

Така че бъдете нащрек, ако някое малко симпатично черно коте често ви посещава на прага – може пък да ви донесе нещо добро!

В много култури черната котка е считана за свръхестествено същество. Особено в източните култури черната котка е разглеждана като пазител на духа. Хората на Изток смятат, че черната котка по-скоро „поглъща“ лошия късмет, поемайки тежестта за себе си.

Тоест ако имате черна котка за домашен любимец, то тя ще бъде ваш пазител и ще ви осигури защита в живота.

Преди много време се е смятало, че черните котки държат духовете на покойниците, които не са довършили делата си в този живот и са неспособни да се преродят отново като хора.

В някои източни култури се вярва, че ако подарите черна котка на някой много стар или болен човек, вие може да му помогнете за прехода от този живот към следващия.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари