IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 причини защо лелите и чичовците са толкова специални

15 ноември 2018 11 50

Те са злато в живота на своите племенници

Снимка:istockphoto.com

Снимка:istockphoto.com

Всички знаем, че родителите играят най-важна роля в живота на децата си, но и други роднини оказват силно влияние върху растежа и развитието на детето. Според много изследвания лелите и чичовците са изключително важни, защото предлагат на децата възможност да поддържат близки отношения с възрастен, който няма същите очаквания и изисквания към тях като мама и татко.

Когато едно дете има леля или чичо (или пък вуйна или вуйчо), които участват активно в живота му, то получава повече любов и има по-положителна нагласа като цяло към света.

Ето само няколко от причините, поради които лелите и чичовците са толкова специални:

1. Те са перфектните бавачки

Когато и двамата родители на едно дете работят активно, те най-вероятно се нуждаят от помощта на бавачка, която да помага в грижите за наследника им. Най-често в тази роля влизат бабите и дядовците или външен човек на заплата. Идеалната бавачка обаче е именно лелята (или чичото) – тя не иска парично възнаграждение, обича детето безрезервно, забавлява го, а и родителите нямат проблеми с това да се доверят на своята сестра (или брат), поверявайки ѝ най-скъпоценното нещо в живота си.

2. Те са положителен модел за подражание на детето

В днешно време е много важно децата да имат положителни модели на подражание в живота си, било то приятели, непознати, известни личности или членове от семейството. Лелите и чичовците могат да бъдат такъв добър модел за подражание на своите племенници, предлагайки им идеи, съвети и перспективи, като същевременно ги насочват в движение по правилния път. Освен това децата могат по-лесно да споделят с лелите и чичовците си неща, които се чувстват неудобно да обсъждат с родителите си (особено в пубертета). Всъщност, някои проучвания показват, че юношите търсят съвети от близките си роднини като по-удобна алтернатива на родителите.

3. Тяхната подкрепа е твърда, но без натиск

Детето няма задължения пред лелята или чичото, както има пред родителите си. Почти всяко дете е натоварено с различни (често досадни) отговорности от своите майка и баща. Лелите и чичовците обичат детето без каквито и да е очаквания, не се впрягат по отношение на възпитанието му, рядко го наказват и не му досаждат с натрапчиви напомняния какво се очаква от него. Затова децата възприемат лелите и чичовците си за готини възрастни.

4. След родителите, лелите и чичовците най-бурно подкрепят детето в начинанията му

Грижовните лели и чичовци ще присъстват на всички важни за техните племенници моменти – рождени дни, спортни събития, конкурси, концерти и т. н. и винаги ще ги подкрепят безрезервно. Повечето деца смятат, че е изключително ласкателно, когато някой възрастен проявява интерес към техните постижения.

5. Лелите и чичовците могат да предложат допълнителни „екстри„

Много лели и чичовци предлагат допълнителни „екстри“ на своите племенници, като например подаръци, джобни пари за специални случаи, както и други мили и полезни жестове. Така те карат своя племенник да се чувства специален. Ето затова лелите и чичовците са подарък в живота на детето, който невинаги оценяваме.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари