IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отгледани сте от самовлюбени, манипулативни родители?

22 ноември 2018 09 40

4 трайни следи, които тяхното възпитание ще остави в характера ви

Снимка: Vogue

Снимка: Vogue

Не всяко детство е щастливо и необременено. Много възрастни хора си носят сериозни травми от детството, именно защото са отгледани от егоистични, манипулативни, нехайни, арогантни, самовлюбени или вечно отсъстващи родители. Родители, които се държат с детето си като с притежание, такива, които не възприемат независимостта на своя наследник и го принуждават да съществува в тяхната сянка, предявявайки към него нелогични изисквания.

Ако сте били изложени на такава манипулация още в ранна детска възраст, няма как това да не се отрази неблагоприятно върху личността ви, дори и да не го осъзнавате.

Ето няколко трайни следи, които възпитанието от подобен нарцистичен родител вероятно е оставило у вас:

1. Усещане за неадекватност

Ако сте израснали под постоянните критики и отрицателни забележки на родителите си, година след година, възможно е да имате ниско самочувствие и да се обвинявате за безсмислени неща. Да ви минават мисли като: „Ако бях по-тих или по-спокоен, майка ми нямаше да ме пренебрегва или да ме критикува през цялото време“. Това усещане за неадекватност и несигурност може да ви преследва през целия ви живот на възрастен.

2. Страх да изразите нуждите и желанията си

Ако многократно сте били свидетели как вашите родители избухват гневно, след като изразите някаква молба, нужда или желание пред тях, възможно е и като възрастен да ви е трудно да си поискате нещо. Може би ще смятате, че желанията ви са акт на егоизъм. Това може да ви доведе и до опасния навик да си избирате романтични партньори, които също да искат да ви контролират и манипулират.

3. Ниско самочувствие

Може би като възрастни ще ви е невероятно трудно да преодолеете постоянната критика, която чувате в главата си – гласът на вашия родител, който е оценявал студено всеки ваш ход. Крехкото чувство на себелюбие на нарцистичния родител го кара да използва децата си като изкупителни жертви за собствените си комплекси. За съжаление, може би ще вярвате, че отрицателните послания от детството ви относно личността ви, са истина.

4. Нездравословни връзки

Вашето отношение към интимността може да се окаже изкривено благодарение на манипулативния ви, хладен родител. Има два варианта – може да бягате от емоционална интимност и да изграждате бариери за важните хора в живота си или пък да се държите твърде зависимо от половинката си и да преследвате партньора си, дори когато не сте щастливи с него.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари