Необходими продукти:
1 глава карфиол(500-600 г)
200 г бекон
200 г качествен кашкавал или сирене Чедър(аз ползвам ето този руски кашкавал с 45% масленост и 0 г въглехидрати)
125 мл животинска сметана за готвене с 35% масленост
60 г краве масло
2 стръка пресен лук
сол
Начин на приготвяне:
Накъсваме карфиола на розички и го сваряваме докато омекне. Отцеждаме го много добре от водата и го намачкваме.
Прибавяме маслото, солта и сметаната и разбъркваме добре. Добавяме нарязания на дребно зелен лук, бекона нарязан на кубчета и настъргания кашкавал, като си оставяме малко за поръсване накрая.
Смесваме всичко добре и го изсипваме в намазана с масло порцеланова тавичка.
Запичаме в загрята на 200 градуса фурна за 20 минути, поръсваме с останалия кашкавал и запичаме още 5 минути само на горен реотан.
Източник: wellcometomykitchen