IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Магията на Коледа: Как да я преоткрием покрай пазаруването и ангажиментите?

23 декември 2018 13 00

Как да променим перспективата на празника, обяснява експерт

Снимка: Pexels

Снимка: Pexels

Всяка година с наближаването на Коледа напрежението сякаш нараства и започват промоции, продажбени тактики, трескаво ежедневие по приключване на годината, постигане на цели, харчене на бюджети, правене на отчети... стрес, стрес, стрес... все едно идва краят на света.

И някъде между подготовката за празниците се започва „Ох, още не съм купил/а подаръците...“, „Ох, трябва да пазаруваме за Коледа, нали трябва 9 ястия да се приготвят...“ и наближават следващите трескави моменти по пазаруване и приготвяне на храна... Познато, нали?

Спрете за малко, мили хора! Къде е магията на Коледа? Миналата Коледа имах няколко клиентки, които бяха решили, че искат да променят за себе си начина, по който преминава този период, защото като жени, организиращи празника у дома някак всичко им идваше в повече. Искаха да направят нещо по-различно и да се чувстват спокойни, усмихнати, да усещат любов и близост с близките си, а не нерви, бързане и умора.

Преди време поради същите причини, коледните празници и за мен се бяха превърнали в нежелан ангажимент. Повярвайте, всичко това може да се промени и да имате незабравими хубави преживявания.

Как да създадем наистина хубав празник и предпразничен период? – Пътят е смяна на перспективата, излъчване на любов и създаване на близост. Това е процес, свързан с вътрешна работа, но все пак можете да направите няколко крачки към позитивна промяна още тази Коледа като започнете да работите ежедневно върху нагласата си и възприятията си.

Можете да проверите нагласата си така: затворете очи и вдишайте 5 пъти дълбоко и бавно. Мислете си за близките, за Коледа с близките си... Какво всъщност изпитвате? Усещате ли любов? Чувствате ли близост с тях? Или сте се отдалечили? Чувствате ли се свързани позитивно или по-скоро отхвърлени, неразбрани, необичани...

Ние коучовете помагаме на хората да сменят перспективата си като им задаваме въпроси, а те сами намират новата си гледна точка. Помагаме им да опишат това, което искат да постигнат в детайли, като „архитекти“ на собствените си желания. Ето сега можете да си направите сами коучинг... Опитайте да намерите отговорите на въпросите по-долу, като след всеки въпрос оставете душата Ви да даде отговора преди да продължите към следващия въпрос. Бъдете честни със себе си. Сега сте сами и никой не чува мислите Ви.

Ето въпросите:

• Какво е Коледа за мен?

• А как бих искал/а да бъде?

• Представете си как изглежда идеалната Коледа за Вас? С кого сте? Къде сте? Какво правите? Как общувате? Представете си идеалната картина... дайте си възможност да помечтаете в детайли за това как би протекла идеалната Коледа за Вас..

• Какво чувате? Какво си казвате? Какво искате да чуете от хората около Вас?

• Какво правят те за Вас и Вие за тях?

• Какво е усещането да имате тези хора, думи, дела във Вашата Коледа?

• Усещате ли любов?

• Ако не, как бихте разпознали, че сте обичани? Какво искате да видите, чуете или усетите, или какво искате любимите хора да направят за Вас?

• Какво можете да направите Вие, за да имате усещане за любов и близост?

• Дали трябва да промените начина си на комуникация, реакции и поведението като цяло или нещо друго?

• Какво ще направите различно за тази Коледа?

• Ангажирате ли се с това да го направите?

Ние не можем да променим другите. Можем да променим само собствените си реакции, поведение и отношение, така ставаме проводници на промяна. Бъдете вдъхновение за другите, като ги дарявате с близост и любов! Първо трябва да дадем, а после ще получим! Така е и в любовта – излъчвайте любов и ще получавате любов! Весели и незабравими празници Ви желая!

Автор: Ивет Павлова, АССНЛП Бизнес и Лидершип коуч

За мен и за много мои клиенти балансът в живота е много важен, без любов и близост, ние хората се чувстваме неудовлетворени. Погрижете се за баланса в живота Ви навреме, сложете го в приоритетите си. Тогава и само тогава ще разгърнете потенциала си напълно!

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари