Необходими продукти за кюфтетата:
1 кг кайма (смес телешко и свинско)
1 глава лук
3-4 скилидки чесън
1 връзка магданоз
1 ч. л. кимион
1 ч. л. черен пипер
1 ч. л. чили (по желание)
олио за пържене
за доматения сос:
1 глава лук
3-4 големи добре узрели домата или един буркан (800 мл) консервирани домати
3 с. л. доматено пюре
1 ч. л. кимион
1 к. л. чесън на прах
сол и черен пипер на вкус
магданоз за поръсване
Приготвяне:
Омесваме каймата с нарязания на дребно лук, смачкания чесън, подправките и оставяме да престои половин час. От сместа оформяме с мокри ръце малки кюфтенца и пържим в дълбок тиган с не много олио докато покафенеят леко от двете страни.
След като изпържим кюфтенцата, отливаме от мазнината, като оставяме само 2-3 с. л. и запържваме нарязания лук до златисто. Добавяме обелените и настъргани домати или доматите от консерва, прибавяме подправките без магданоза и оставяме да заври.
След като заври соса намаляваме огъня и връщаме кюфтетата в соса, похлупваме с капак и оставяме да къкри на тих огън 30 минути. Размиваме доматеното пюре с 1/2 чаша вода и го добавяме към ястието, разбъркваме и оставяме без капак за 5-10 минути да се сгъсти. Готовото ястие се сервира обилно поръсено с магданоз.
Източник: Wellcometomykitchen