Необходими продукти:
1 ч. ч. = 240 мл
2 яйца
1 ч. ч. захар
3/4 ч. ч. олио
3 пълни с. л. мед
1 с. л. канела (може да се добавят и готови смеси от подправки за меденки)
1 к. л. сода
около 3 ч. ч. брашно
Начин на приготвяне:
В купа смесваме всички продукти без брашното и ги разбъркваме до еднородна смес. Оставяме сместа да почине за 15-20 минути и добавяме постепенно брашното. Замесваме меко тесто, завиваме го във свежо фолио и оставяме за около час в хладилника. Разточваме тестото и изрязваме в желаната форма.
Пекат се в загрята на 180 градуса фурна до порозовяване на крайчетата, внимавайте да не ги препечете, че ще са твърди и ще им трябва доста време да омекнат.
Декорират се пожелание. Моят „пиниз“ за по-бързо омекване е да ги наредя в плътно затваряща се кутия с няколко резенчета ябълка.