IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3 грешки, които партньорите правят в една връзка

28 декември 2018 16 00

Специалисти съветват как да бъдат избегнати

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Колкото и да се стремите да имате перфектната връзка, тя никога не може да е идеална, нищо че понякога не си го признавате. За това благоприятстват най-различни фактори, един от които са грешките, които правят партньорите.

Изграждането на доверие между двамата е дълъг и сложен процес, който изисква търпение, разбирателство и зрялост.

Често мъжът и жената се карат кой е виновен за определен проблем в отношенията им. Да не говорим, че в голяма част от случаите единият обвинява другия и не е склонен да направи компромис. Според семейни терапевти, всеки трябва да се връща назад, да открие грешките си и да се поучи от тях.

Ето 3 от най-големите грешки, които мъжете и жените правят във връзката, според водещи терапевти:

1. Поведение на 4-те деструктора

Според Джон Готман, семеен консултант, има четири основни разрушителя на връзката – критика, презрение, отхвърляне и защита. Той е на мнение, че както мъжете, така и жените, бързат да критикуват и обвиняват другия, но понякога не са съвсем прави. По думите му, много е лесно една жена да се съсредоточи върху негативните черти на мъжа, като елиминира положителните, които може да са много повече. И обратното. Вместо да кажат на половинката си: „Вече не говориш с мен, имаш си друг/друга!“, е по-добре да изрекат: „Как си? Бих искал/искала да сме заедно и да си говорим повече“. От друга страна, вместо да се обиждат с презрителни коментари, е по-добре да признаят, че другият също има право на мнение. Ако мъжът попита жената: „Какво не е наред?“, а тя му отговори с „нищо“, проблемът между тях ще остане неразрешен.

2. Пасивно-агресивно поведение

Има моменти, в които каквото и да кажете, вие не го мислите, просто сте афектирани и не осъзнавате какво вършите. Пример за агресивно поведение могат да бъдат затръшване на вратата, замеряне с най-различни предмети, докато пасивното е другата крайност – спиране на словесните атаки, гледане в една точка или напускане на помещението, с което се прекъсва и комуникацията.

Според д-р Сюзън Краус Уитбърн, ако усетите, че нещата излизат извън контрол и нямате повече нерви да говорите с гаджето, по-добре останете сами и помислете добре. Трябва да си изясните какво е продиктувало вашето поведение и какво искате от връзката. Едва след като се успокоите, се вижте с другия, за да поговорите и да избегнете скандалите.

3. Винаги искате да сте прави

Жените като че ли са по-мнителни във връзката. Те винаги имат собствена интерпретация на станалото, която може да се различава от реалността. Има случаи, в които те, но и мъжете, държат на своето и по този начин само задълбочават кавгата. Според д-р Азита Саян, винаги трябва да гледаме на връзката и от камбанарията на другия. Например, ако една жена е ядосана, че мъжът ѝ се прибира по-късно от работа, не трябва на първо място да се съмнява в изневяра, а да поговори с него и да му даде възможност да се освободи от напрежението в офиса.

Специалистът е на мнение, че няма как една връзка да е успешна, ако и от двете страни не се правят компромиси.

Четете още:

Какво ще ни липсва при съвместно съжителство?

Кога бракът ви е лишен от любов?

Защо жените са по-малко щастливи след повишение?

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари