Лингвисти и психолози твърдят, че умалителните имена и прякорите могат да се отразят негативно за даден човек. Всеки ден чуваме от близки, колеги, приятели нашето име по различни начини – от цялостния му вид, до най-съкратения умалителен вариант. Според експертите производните имена се формират от едно, но могат да носят много различни значения.

„Името има своя фонетичен код“, казва лингвистката Мария Хакобян пред Wday. – Всяка буква и звук образуват личностен характер. Ако името звучи уверено, тогава неговият носител ще се идентифицира в обществото като силен човек. И това, разбира се, може да има ефект върху съдбата му. И ако често съкращавате името можете по невнимание да се намесите във вибрационния фон и да привлечете негативни събития в живота на човека“.

„Името е единственото нещо, което човек има“, казва психологът Анна Гарш. – То е лицето му, сърцето му, посланието му към този свят. Ако често наричате човек с непълно име и още по-лошо – с прякор, тогава неговото самочувствие може да падне. Той може да види в това пренебрежително отношение към себе си, чувства несигурност и нестабилност в обществото. Може да му внуши съмнение и причини дискомфорт. Ето защо от най-ранна възраст е по-добре детето да се нарича само с пълното му име.