IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сладкиш с круши и карамел

19 януари 2019 06 00

Как да го приготвим?

Снимка: Wellcometomykitchen

Снимка: Wellcometomykitchen

Необходими продукти:

4 яйца

1 и 1/2 ч. ч. захар

1 ч. ч. кисело мляко

2 и 1/2 ч. ч. брашно

1/2 ч. ч. олио

1 ванилова захар

1 капсула есенция ром

1 бакпулвер

100 г черен шоколад

4 круши, не много големи

За карамеления сос:

1 ч. ч. захар

1 ч. ч. прясно мляко

25 г качествено краве масло

щипка сол

лимонена киселина(лимонтузу) на върха на ножа

Начин на приготвяне:

В купа разбиваме с миксер яйцата и захарта до побеляване. После добавяме киселото мляко, олиото и есенцията ром и на бавни обороти смесваме до еднородна смес. След това на няколко пъти добавяме брашното смесено с бакпулвера и ванилията.

Към готовата смес добавяме две круши нарязани на кубчета и шоколада начупен на парченца. Разбъркваме добре с лъжица. Изсипваме сместа в тавичка застлана с хартия и отгоре нареждаме другите две круши нарязани на резенчета.

Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна около 40 минути.
Докато сладкишът се пече приготвяме карамеления сос. В касерола с дълбоко дъно слагаме захарта и на умерен огън и при непрекъснато бъркане я карамелизираме. Когато захарта се стопи и добие характерният тъмен цвят на карамел добавяме млякото. Тук бъдете много внимателни, защото се отделя доста пара и може да се изгорите.

Продължаваме да бъркаме докато карамелът се разтвори и млякото заври, тогава добавяме маслото и щипката сол. Варим при непрекъснато бъркане соса докато започне да се сгъстява, имайте предвид, че след като изстине ще се сгъсти още. В момента преди да го свалим от огъня добавяме лимонената киселина.

Оставяме сладкиша да се охлади за 10-15 минути и заливаме със соса.

Източник: Wellcometomykitchen

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари