IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хората с тези 5 личностни черти са най-щастливите

17 февруари 2019 11 45

Придобийте или развийте тези характеристики, ако не ги притежавате

Снимка: istockphoto.com

Снимка: istockphoto.com

Преди всичко, щастието означава различни неща за различните хора и поради това има много пътища за постигането му. Един човек може да процъфтява в бързо развиваща се, конкурентна среда, друг в такава среда може да се чувства потиснат, но пък да бъде щастлив, ако си работи самостоятелно.

Щастието може и да означава различни неща за отделните индивиди, но пък нови изследвания твърдят, че има няколко личностни черти, които са свързвани с по-доброто благосъстояние на човек.

Проучването, проведено от психолозите Джеси Сун, Скот Бари Кауфман и Люк Д. Смили, съставя списък с пет личностни черти, които допринасят за по-силно усещане за благополучие.

Ето и кои са те:

1. Ентусиазъм

Хората, които са по-общителни и изразителни, които обичат да се смеят и забавляват, които показват ентусиазъм към всичко, с което се захванат, са склонни да имат повече положителни емоции, по-висока самооценка и цел в живота. Това се отразява в техните нива на щастие. Хората с по-голям ентусиазъм като цяло са по-удовлетворени от живота и се радват на по-здрави връзки.

2. Хората, които не се затварят в себе си

Има хора, които когато са подложени на стрес или когато се чувстват претоварени, са склонни да се обръщат навътре към себе си и се затварят за околните. Тези, които правят точно обратното, се справят много по-добре с тежките ситуации в живота си. Те са по-малко невротични, което означава, че изпитват по-малко безпокойство, а и тези хора не са толкова критични към себе си. Казано по-просто, те са емоционално по-стабилни и реагират по-леко на стреса.

3. Трудолюбие

Дейните хора, на които не им тежи работата и се чувстват пълноценни, когато са полезни, се радват на по-щастлив живот. Според това изследване по-съвестните, по-ангажираните и трудолюбиви личности, които са склонни да мислят напред, да планират, да работят усилено и т. н., не само се радват на по-високи постижения в професионален план, но и като цяло се чувстват по-доволни в житейски план.

4. Състрадание

Оказва се, че състрадателните хора, които се грижат за благосъстоянието на другите, в резултат на това увеличават собственото си благополучие. Личностите, които прекарват повече време с близките си хора, които показват своята благодарност, които помагат на околните, всъщност не губят времето си напразно. Това е една много смислена инвестиция в техния по-щастлив живот.

5. Интелектуално любопитство

Хората, които притежават интелектуално любопитство, тоест имат желание да разрешават сложни проблеми и са отворени към нови идеи, са щастливци. Те мислят по-задълбочено, а това им гарантира по-бърз професионален растеж. Те са по-активни в социална среда и често имат творчески заложби.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари