IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Контрол над гнева: 7 начина да се успокоите

10 март 2019 11 45

Пуснете си релаксираща музика

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Емоциите ни са като стихия. Понякога гневът и разочарованието може да ни накарат да изречем неща, които не мислим, както и да извършим постъпки, за които по-късно да съжаляваме.

Когато човек се ядоса и натрупа повече негативни емоции в себе си, е по-добре да ги изкара навън, за да му олекне. Но както стана ясно, това може да доведе до някои проблеми, свързани най-вече с общуването между хората.

Ако не умеете да владеете гнева си, то със сигурност трябва да се промените. Има няколко стратегии, с които да контролирате това негативно чувство и да се успокоите. Ето какво може да предприемете в тази насока:

1. Бройте

Преди да кажете нещо, винаги пребройте до 10. Смята се, че за това време сърдечният ритъм на човек се понижава, той успява да се успокои поне малко и дори гневът му може да изчезне.

2. Дишайте

Когато сте ядосани и се карате с някого, имате чувството, че въздухът ви не стига и гласът ви става по-тънък. Може да промените това положение като вдишвате дълбоко през носа и издишвате през устата. Разбира се, това може да направите като се отделите от околните.

3. Разхождайте се

Ако усещате, че си изпускате нервите, по-добре прекратете спора и напуснете мястото, на което се намирате. Движението ще ви помогне да се успокоите, защото при стоене напрежението в тялото се увеличава и може да бъде „изпуснато“ чрез една 10-минутна разходка на чист въздух.

4. Отпуснете мускулите

Релаксация чрез отпускане на мускулите е идеален вариант за освобождаване на гнева, стига да разполагате със свободно време. Онова, което трябва да направите е да застанете на едно място и да редувате свиване и отпускане на мускулите за няколко минути.

5. Повтаряйте мантра

Може да ви повтарят „Какво ти става? Успокой се!“, но друго е просто да отстъпите настрани, да съберете мислите си и сами да си кажете „Всичко ще бъде наред, трябва да се успокоя!“. Повтарянето на положителни мисли се превръща в нещо като мантра.

6. Усамотете се

Умишлено избягайте от хората, които са ви разгневили или напрегнали. Ако имате възможност, затворете се в някоя стая или седнете на пейка в парка. Затворете очи и се опитайте да се пренесете на някое по-приятно място. Така нареченото визуализиране на различни обекти ще ви помогне да се почувствате по-добре.

7. Слушайте релаксираща музика

Музиката може да подобри настроението и да ви тонизира след изтощителен конфликт. Сложете си слушалки или ако сте сами в стаята, пуснете си любимата музика. Може и да потърсите релаксиращи мелодии, с които ще изчистите съзнанието си.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари