IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 причини хората да казват „алтернативната“ истина

8 март 2019 13 00

Тоест, лъжат ви…

Снимка:istockphoto.com

Снимка:istockphoto.com

Някои хора лъжат толкова често, че го правят дори когато нямат ясна цел и/или когато лъжите им могат много лесно да бъдат опровергани. По принцип патологичната склонност към изричане на лъжи може да е симптом на друг проблем, например разстройство на личността.

Ако си имате работа с патологичен или сериен лъжец, не бързайте да го съдите. Вярвате или не, лъжите му може и да имат смисъл, ако се опитате да ги погледнете през неговите очи.

Ето и 6 причини, поради които някои хора предпочитат да дават „алтернативни факти“, вместо да казват истината:

1. За тях това има значение

Причина номер едно хората да лъжат е, когато просто искат да скрият истината по някаква своя си причина. За нас тяхната лъжа може да изглежда несъществена или безсмислена, но лъжецът да вярва, че тя е от огромно значение.

2. Някои хора смятат, че казвайки истината, губят контрол

Често хората изричат лъжи, защото се опитват да контролират ситуацията и да упражняват влияние върху решенията и реакциите, които искат да получат от отсрещната страна. Истината може да бъде „неудобна“ понякога, защото не съответства на това, което човек очаква да получи.

3. Те не искат да ви разочароват

Може да ви е трудно да повярвате, но често хората, които ви казват лъжа след лъжа, всъщност се притесняват да не загубят уважението ви. Те искат да ги харесвате, да бъдете впечатлени от тях, да ги цените. Те се притесняват, че истината може да ви накара да ги отхвърлите.

4. Една лъжа прикрива друга

Много често лъжците се оплитат в лъжи постепенно. В началото те са ви казали някаква малка лъжа, в последствие, за да я прикрият, са ви казали друга и т. н.. Така всяка следваща лъжа става все по-голяма и по-голяма. Единственият начин е да ги притиснете, да ги разобличите и да ги накарате да си признаят всичко от самото начало.

5. За тях това не е лъжа

Когато сме поставени под натиск или живеем под стрес, нашето мислене се променя. В такъв момент от живота си много хора минават в „режим на оцеляване“. Тяхната памет за нещата става по-къса и не толкова надеждна. Спомените им започват да се променят с течение на времето и т. н. Те лъжат просто защото наистина вярват в този момент, че това, което казват е истината. Паметта им е претоварена от стрес, както и от желанието им да намерят начин да оправят тази ситуация. Понякога нещата могат да са толкова зле, че човек да си създаде изцяло нов алтернативен свят с алтернативни факти в главата си. Свят, който да отговаря на неговите убеждения и нужди.

6. Искат да е истина

Някои лъжци просто говорят нещата, които искат да бъдат истина. Толкова силно е желанието им за нещо, че те изкривяват реалността. Понякога те се надяват, че могат да направят нещо, което да се сбъдне, като го казват отново и отново и си вярват.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари