IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо страдате от липса на мотивация?

17 март 2019 14 15

5 основателни причини

Снимка: istockphoto.com

Снимка: istockphoto.com

Какво причинява липса на мотивация? Защо толкова много хора страдат от това? Мотивацията е движещата сила, която позволява на хората да изпълняват целите си. Тя помага на човек да бъде достатъчно фокусиран, за да се движи напред в живота.

Когато човек е мотивиран да постигне нещо, той обикновено има силата да го направи. Когато обаче няма мотивация, той се чувства така сякаш не може да направи нищо. В такъв момент човек има нужда от време за почивка и презареждане.

Когато тази почивка трае една-две седмици, няма проблем. Когато обаче човек с месеци се търкаля в леглото и няма желание да вземе в ръце живота си, нещата може да станат доста по-сложни.

Това невинаги означава, че човек е депресиран. Може би просто минава през труден период.

Ето и няколко причини защо понякога се чувстваме демотивирани:

1. Личният ви живот не върви

Когато човек има проблеми в любовния си живот, или просто няма такъв, той постепенно се потиска и започва да губи своята мотивация. В такъв момент е най-добре да се посветите на позитивните си приятели (странете от тези, които ви натоварват), да се глезите с повече почивки, масажи, качествена храна и др., да спортувате по-редовно, да четете вдъхновяващи книги.

2. Разочаровани сте от нещо

Има хора, които обичат да преувеличават проблемите си и вместо да се фокусират върху хубавите неща в живота си, те се вторачват в незначителните трудности по пътя си. Всеки човек преживява някакви проблеми в житейски план, но не трябва да се потапяте в самосъжаление. Приемете, че животът предлага както удобства, така и някои по-сложни за преживяване ситуации. Бъдете благодарни за това, което имате, а това може да бъде достатъчно голяма мотивация за вас, да се опитате да постигнете повече.

3. Работата ви не ви носи щастие

Ако се занимавате с дейност, която не ви е интересна и не ви носи нито щастие, нито достатъчно високи доходи, възможно е да загубите мотивация в по-дългосрочен план. Професионалният ни живот е толкова голяма част от житейския ни път и е от съществено значение за нас да се чувстваме вдъхновени и мотивирани. Ако не сте доволни от работата си, потърсете си друга. Само ако опитвате, имате шанс да намерите точния път, дори да трябва да смените 3-4 работни места.

4. Нямате цел

Има хора, които прекарват голяма част от 20-те си години, чудейки се какво искат да правят, къде да заминат, с кого искат да бъдат и т. н.. Това в един момент може да бъде наистина разочароващо. Трудно е да не можеш да вземеш решение и да не усещаш в каква посока трябва да се движиш. Започнете да искате нещата да се случват веднага, в настоящия момент. Не отлагайте предизвикателствата на живота. Новите преживявания ще ви дадат по-ясна картина за това, което искате да постигнете в живота. Ако не сте сигурни какво точно искате да направите, просто продължавайте да се движите, да проучвате, да опитвате…

5. Поели сте повече отговорности, отколкото можете да понесете

Когато някой човек поеме твърде много задачи и отговорности в живота си, има голяма тенденция да „прегори“. Ще дойде момент, в който той ще се чувства така, сякаш не успява да се справи с нищо на 100 процента, а това действа демотивиращо. Хората имат склонност да поемат повече задачи, отколкото могат да се справят, защото не могат да казват „не“. Не се притеснявайте да си кажете, че имате нужда от помощ в такива моменти.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари