Необходими продукти:

1 ч. ч. – 240 мл

За блата:

4 яйца на стайна температура

2 ч. ч. захар

1/2 ч. ч. олио

1 1/2 ч. ч. брашно

1/2 ч. ч. какао

250 мл гореща вода

1 бакпулвер

2 ванилии

Бял крем:

200 г крема сирене или маскарпоне

1 ч. ч. пудра захар

200 г разтопен бял шоколад

150 мл сладкарска сметана

Шоколадов ганаш:

350 мл сладкарска сметана

200 г натурален шоколад

За декорация

2 кутии шоколадови пръстчета

Начин на приготвяне:

4 яйца и 2 ч. ч. захар се разбиват до побеляване, на тънка струйка се добавя ½ ч. ч. олио. Добавят се на три пъти 1 ½ ч. ч. брашно и ½ ч. ч. какао, 1 бакпулвер и 2 ванилии като се бърка със шпатула само в една посока. Накрая на тънка струйка като се разбива с миксера на ниска скорост се добавят 250 мл гореща вода.

Сместа се изсипва в кръгла форма за торта с диаметър 23 см и се пече около 40-45 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна. След като блатът се опече, фурната се изключва, вратичката на фурната се отваря леко и се оставя вътре още 5 минути, след което се изважда върху решетка и се оставя да се охлади напълно.

След като се охлади се разрязва с дълъг и остър нож на три. За белия крем за пълнеж на тортата разбиваме сиренето със пудрата захар, сметаната и разтопеният шоколад на пухкав крем. Блатовете се напояват със захарен сироп и се сглобяват с крема.

Шоколадовият ганаш се приготвя като в тенджерка с дебело дъно или на водна баня сметаната и натрошеният шоколад се разтопяват до пълно хомогенизиране, като се внимава сметаната да не заври.

Ганашът се оставя да се охлади добре в хладилника за няколко часа, след което се разбива с миксер на пухкав крем, с който се декорира тортата.

Източник: Wellcometomykitchen