IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4-те най-важни урока за щастлив живот, които да дадете на децата си

15 март 2019 09 50

Какво смятат експертите

Снимка: istockphoto.com

Снимка: istockphoto.com

От нас зависи да дадем на децата си това, от което те ще се нуждаят, за да се радват на по-щастлив живот като станат възрастни. Всеки човек трябва да се опита да посее основите на искреност, отговорност и увереност у своя наследник. Разбира се, има хиляди други неща, на които трябва да научите своето дете преди да влезе в света на големите. Според експертите на сайта YourTango обаче, има 4 основни урока, които е добре да му преподадете, за да води то по-щастлив и успешен живот някой ден, когато вече не е под ваша опека.

Ето и кои са те:

1. Научете го на финансова отговорност

Децата имат нужда родителите им да ги научат да боравят правилно с парите. Уменията за управление на финансови средства не са вродени у повечето хора. Така че е от съществено значение да покажете на децата си отговорност към парите. Научете ги какво означават термините дълг, заем, разход, планиране на бюджет, финансова независимост и др.

2. Научете детето си да си поставя граници и да зачита чуждите

Родителите често не успяват да научат децата си да си поставят граници. Те ги презадоволяват с лакомства и подаръци, а после се ядосват, че децата се увличат и не ги слушат. Подрастващите се чувстват в по-голяма безопасност, когато в живота им има режими и правила. Ако детето ви е научено да спазва граници от малко, един ден, когато то влезе в пубертета, на вас ще ви е много по-спокойно. Ще знаете, че то ще може да си наложи собствени граници и ще му вярвате много повече.

3. Научете го как да се изразява свободно

Децата трябва да имат свобода да изразят автентичната си същност и да се чувстват подкрепяни и приемани от родителите си. Това е много важно за изграждането на тяхното самочувствие. Те трябва да могат спокойно да изразяват своите мнения и желания, дори те да се различават от тези на родителите им. Ако детето ви се чувства обичано и приемано, един ден то самото ще се превърне в зряла и балансирана личност.

4. Научете го да си поставя смислени цели в живота

Всяко дете се нуждае от родители, които да му покажат какво значи да си продуктивен гражданин и да си полезен на обществото. Родителите трябва да научат децата си да имат цел в живота. Преди всичко те трябва да го научат на добър морал и на правилна ценностна система.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари