IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Знаете ли? Не сте толкова важни! Обещайте си да бъдете хора

18 март 2019 11 15

Стартирайте промяната, наречена „доброволна простота“

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Поне няколко пъти в годината изпадаме в главоблъсканица с истеричен характер. Сега или никога трябва да вземем решения, да се променим, да следваме желанията, импулсите си. Искаме, искаме, а не успяваме да се следваме. Този бесен ритъм завърта зловещата въртележка на недоволството ни. Полагаме толкова усилия, а не постигаме нищо. Защо?

Поради една-единствена причина, която пренебрегваме, втурнали се да се променяме. Пълноценният живот трябва да опростява – това означава да забравим лукса и фантазните желания, така щедро рекламирани от позитивната психология. А всъщност трябва да стартираме промяната, наречена „доброволна простота“.

„Да живееш просто, означава да видиш разликата между „твърде“ и „достатъчно“.

Търсете важното

Това е първата крачка към простотата – да разберете кое е важно за вас, къде е душата ви. Ревизията започва с въпрос към самите вас: „Какви са моите потребности?“. Можете да се опрете на пирамидата на Ейбрахам Маслоу, чиято основа са нашите физиологични потребности, над тях е разположена необходимостта ни от безопасност, следват социалните нужди, потребността от оценка, признание и саморазвитие. Всички те изграждат хармоничния живот. С жизненоважните потребности всичко е ясно. Но за психологическите, емоционалните и духовните потребности е много трудно да открием „глад“. Склонни сме да бъркаме потребности и желания и тази грешка се превръща в източник на вътрешен конфликт.

Потребности и желания

Трябва да се прави ясна разлика. Удовлетворяването на потребностите играе важна роля по пътя към равновесието. Желанията пък са съвсем различно нещо. Те не се съотнасят към никоя потребност. Желанието не води към хармония, по-скоро я нарушава. Кара ни да се отдалечаваме от главното, заменяйки го с илюзорни блага. Например искаме да работим, за да удовлетворим потребността си за сигурност. Получаваме пари, които можем да изхарчим за храна, дрехи, сметки. Но ако искаме да си купим скъпа рокля или костюм на известен бранд, дали ще мислим в този миг, че ще ни бъде студено или неудобно с тях? Очевидно ни движи и още нещо.

Специалистите по маркетинг изключително добре са изучили този механизъм. Те се стараят да ни убедят, че нашите желания са наши потребности. Рекламите ни внушават, че последният модел телефон или пътешествието на края на света са онова, без което ние няма да можем да бъдем. Ние не сме осъзнавали това, докато не сме видели рекламата, разбира се.

Добре, но съществуват ли полезни желания?

Безусловно, ако те отговарят на нашите потребности за саморазвитие, ако можем да намерим в тях източник на мотивация, страст, вълнение. За разлика от емоционалния „фастфуд“, който ни предлага културата на потребление, истинските желания могат да станат безкраен източник на радост и смисъл.

Променете поведението

За пълноценен живот ни е необходима храна, защита от капризите на времето, ценни отношения с хората, интелектуална и духовна храна. И какво още? Кое от онова, което присъства в нашия живот сега, ни е действително нужно? Никак не е необходимо да се превърнем в аскети, а да се избавим от онова, което ни обременява. Съставянето на списък ще ни позволи да погледнем по различен начин на начина ни на живот. В процеса ще подложим на съмнение някои привички и ще признаем, че отделяме твърде много време на вещи, хора и ситуации, които не си струват. Болезнен, но необходим път, след който ще ни бъде по-леко.

В бъдеще тази стратегия ще облекчи избора ни. Когато можем да разпознаем онова, което ни дърпа надолу, ще можем и да действаме. Или иначе казано – порастваме. Вече можем да носим отговорност, да консумираме по-малко храна, алкохол, хора… Да, не се изненадвайте от включването им. Често го правим. Ще спрем да губим време за дребни неща и ще оставим само онова, което резонира с нас на дълбоко ниво, ще открием щастието.

Основоположникът на екзистенциализма Жан-Пол Сартр казва: „Изначално животът няма смисъл. Само ние можем да му придадем такъв и да създадем някакви ценности“. Като начало си обещайте да не безделничите, макар обикновено именно това блажено бездействие да е свързано с усещането, че правим онова, което искаме. Но ако нищо не вършим, не си поставяме задачи, не се стремим към нищо, животът ни ще се превърне в кошмар. Ако лишим един човек от всекидневните му ангажименти, той ще попадне в т. нар. „екзистенциално отчаяние“. Повечето хора изпадат в безплодни разсъждения за живота и смъртта, в интелектуална безпътица, търсейки отговор на въпросите „Кой съм аз?“, „Защо съм тук?“.

Ако се лишат от всички жизнени цели, хората се оказват в екзистенциална пустота, тревогата просто извира. Нашият разум не търпи безделието, възприема го като наказание. Преживявайки „екзистенциално отчаяние“ ние се сблъскваме със собствената си смъртност, непоносимото осъзнаване на крайността на нашето битие. Ако човек продължава да живее безцелно и неорганизирано, съвсем скоро ще започне да се обръща към миналото.

Ще го измъчват натрапчиви мисли за грешки, загуби и неудачни решения. Помнете, че ни плаши не бъдещето, а нашата неспособност да го контролираме. Затваряйки се в мисли за смисъла, ние се завъртаме в един безкраен кръг от невротични преживявания за бъдещето, които предизвикват непоносима тревога. Започваме да преувеличаваме собствената си значимост. Нашите проблеми се оказват най-важни от всички проблеми на всички жители на планетата и поради това всички ни наблюдават и ни критикуват. Или пък ни се струва, че сме уникални и никой в света не страда така силно, както ние. Или че Бог се е опълчил срещу нас и ни трови живота.

Знаете ли? Не сте толкова важни. Всъщност в това е разковничето на щастието. Нека да обобщим – колкото повече опростите живота си от неизпълни ми желания и обещания, от излишна комуникация и консумация, толкова по-доволни, спокойни и мъдри ще бъдете. Обещайте си не да спазвате режими, декларации, визуализации на успех и съвършенство, обещайте си да бъдете хора. А това означава 10 прости неща.

Намерете цел!

Не си позволявайте дълги периоди на безделие!

Съсредоточете се там, където сте полезни!

Всеки ден си задавайте цели и предизвикателства!

Не очаквайте гаранция!

Не отлагайте!

Не се изолирайте от света!

Бъдете любопитни!

Не сте жертва!

Не сте толкова важни!

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари