IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 промени, които да направите с идването на пролетта

20 март 2019 09 30

Излезте извън зоната си на комфорт

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Броени часове ни делят от настъпването на пролетта. С идването на този прекрасен сезон природата се възражда за нов живот, а много от нас правят крачка към ново начало.

Както в края на годината си правим планове, така и след суровата зима не е зле да си подредим приоритетите и да пристъпим към някои промени, които отдавна отлагаме.

Най-често повечето хора започват да спортуват и да спазват диети, за да се освободят от излишните килограми натрупани през студените месеци. Но има и много други неща, които човек може да предприеме с идването на прекрасната пролет. Ето кои са те:

По-здравословен начин на живот

Както вече писахме, здравословното хранене отдавна измести диетите. Ако сте напълнели през зимата и дрехите ви са тесни, направете по-кардинална промяна. Опитайте се да елиминирате постепенно някои нездравословни навици като консумацията на вредни храни (особено вечер), тютюнопушенето и прекаляването с алкохола, липсата на движение и други. Потърсете специалист по хранене и диетика и се консултирайте с личния лекар, за да започнете най-подходящия за вашия организъм режим. За да бъдете здрави и във форма, не бива да гладувате, а да се храните по малко, с точните храни, от които да получавате достатъчно микроелементи.

Пролет е! Движете се

Тази стъпка също спада към желанието да подобрите здравословното си състояние. Ако зимата не сте спортували – нито вкъщи, нито в залата, не сте ходили достатъчно пеша, то сега имате остра нужда от движение. Потърсете активността, която е подходяща за вашето тяло – дали по-високоинтензивна като Power pilates или по-релаксираща като йогата, вие ще прецените. Важното е да сте мотивирани, търпеливи и да не си поставяте високи цели, които не може да изпълните. Освен това вече може да се разхождате из парковете и да правите спокойно сутрешен или вечерен крос, защото времето е по-хубаво.

Подобрете социалния си живот

През зимата мнозина си стоят вкъщи заради минусовите температури и избягват масови мероприятия заради вирусите, които циркулират навсякъде. Но вече идва пролетта и трябва да помислите с какво да подобрите социалния си живот. Освен на спорта, на който общувате с някакви хора, излизайте с приятели – вземете си билети за кино, опера, театър или някой предстоящ концерт. Дори може да си направите планове за месец напред. Вместо да се прибирате вкъщи, отидете в парка след работа или в някой приятен бар, където да се видите с любимите си хора.

Нов сезон – нов гардероб

От време на време е хубаво да преглеждаме дрехите си и изхвърляме някои непотребни неща, които държим в гардероба. Отървете се от всичко, което ви е малко или пък голямо. Ако имате по-стари тениски или дънки, с които все пак ви е трудно да се разделите, ги рециклирайте, като изработите нещо от тях или просто си ги носете вкъщи или през почивните дни. А за офиса излезте на пролетен шопинг и според възможностите си купете няколко нови неща за сезона. Освежаването на гардероба ще ви подобри настроението.

Кажете „чао“ на токсичните хора

Всеки от нас има поне един човек, който постоянно го натоварва със своите проблеми или използва по някакъв начин. Има такива, които търпят подобни хора твърде дълго и не могат да се разделят с тях. Както почистихте гардероба си, помислете кои личности да „изхвърлите“ от живота си. Никой не се нуждае от токсични приятели, които му „изпиват“ силите, търсят изгода и не го уважават.

Предизвикайте себе си

От време на време в социалните мрежи се върти един списък с места, които всеки човек трябва да посети преди да умре или пък неща, които да направи преди да е приключил земния си път. Може да се включите в такова предизвикателство, ако искате или да си направите нещо като стена на желанията, на която да сложите снимки на забележителностите, които искате да видите или нещата, които много желаете да направите, но все още не сте събрали смелост. Пролетта е идеалното време да излезете извън зоната си на комфорт и да скочите с бънджи, да почистите мръсотията в гората, да посетите дом за възрастни хора или да изработите нещо с ръцете си. Кой знае, може да намерите своето ново призвание.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари