IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4 урока, които да научим от децата

22 март 2019 16 15

На какво могат да ни научат малките?

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Забелязали ли сте как с времето малко по малко започваме да губим себе си?

Научени сме да спазваме правилата на обществото, да се интересуваме от мнението на другите, губим вяра в мечтите си.

Но има една част от населението, която няма този проблем и това са децата.

Ето и няколко ценни урока, които ние като възрастни можем да научим от децата, за да бъдем по-щастливи.

Имайте вяра и мечтайте

С времето вярата става едно от най-важните неща, които можем да загубим. Вярата в чудеса, в магия и в това, че нашите мечти може да се сбъднат. Децата вярват силно и до последно. Те са убедени, че има Дядо Коледа и например фея на зъбките. Те са убедени, че като пораснат ще станат космонавти, пожарникари или балерини. Те са убедени, че има начин да получат всичко, което желаят. Те имат вяра. И да, ние като вече пораснали знаем, че няма Дядо Коледа, но това не означава, че не трябва да имаме вяра в други неща, които са важни за нас. Вяра в себе си, в собствените ни способности, вяра във възможността, че желанията и мечтите се сбъдват. Тази вяра има голяма сила. Има теория, че когато човек вярва, че нещо ще се случи, неговите действия започват да съответстват на тази вяра и така, лека-полека, като по чудо, целта му се сбъдва.

Не бездействайте

Някога да сте видели дете да седи и да не прави нищо? Не. Децата са активни, винаги заети с нещо, винаги любопитни и опознаващи света. Като възрастни, ние си мислим, че познаваме този свят, но грешим. Има толкова много, което все още можем да научим, толкова много умения, които все още можем да усвоим. Ако решите да спазвате този урок, вие ще постигате толкова много. Ще бъдете по-продуктивни, по-осъзнати и по-горди от себе си и постиженията си.

Не мислете за утре

Децата живеят тук и сега. Те нямат добре изразена концепция за времето. За тях днес е днес и това е изключително важен урок. Не се притеснявайте за бъдещето, не го мислете толкова. Концентрирайте усилията си в днешния ден и в сегашния момент. Наблюдавали ли сте дете, когато си играе или е заето с нещо. За него в този момент нищо друго не съществува. Цялото му внимание е насочено в едно нещо и в един момент. Представете си колко можем да постигнем и колко по-добре бихме се чувствали, ако не бяхме загубили тази специална детска способност?

Изразявайте себе си

Децата не ги е страх да кажат какво искат и мислят. Те са безкрайно честни, не са способни на лъжи. Когато израстваме ни учат да крием себе си, да не казваме какво точно мислим или искаме, защото то може и да не съответства на приетия от обществото стандарт. Това, което прави децата толкова специални, е че те не се притесняват да бъдат себе си и не ги е нито срам, нито страх да се изразяват. Не губете детското в себе си или поне се опитайте да го преоткриете. Така ще почувствате една огромна свобода – свободата да бъдете себе си.

Автор на статията:
Анина Юрукова

КоментариКоментари