IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ASMR – новият хит в интернет

26 март 2019 12 40

Какво представлява?

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Напоследък интернет е залят с нова мода – нещо, което се казва ASMR или казано още по-сложно „автономен чувствителен отговор на меридиана“. Общо взето, това е реакция в мозъка, която се получава в следствие на определени стимули.

Чувството е описано като гъделичкаща сензация по гръбнака и задната част на главата. Това чувство очевидно е описвано като „приятно“ и в момента хората активно се опитват да го предизвикат, като гледат или слушат онлайн ASMR материали. Хората, които произвеждат такива материали, имат над 30 милиона абонамента в YouTube, което, естествено, им носи и доста добри доходи.

Но какво точно се изисква от тях за да произведат ASMR?

Стимулите, които предизвикват този чувствителен отговор на меридиана, са главно меки, повтарящи се звуци. Най-известният звук е шепненето. Тоест един човек седи пред микрофон и 20 или 30 минути просто шепне. Може да си говори каквото си поиска, стига шепненето да е леко и бавно. Освен това се използват и различни предмети, които създават определен шум – четка за коса, четка за грим, букет с рози, плюшени играчки и т. н. Доста често едно ASMR видео представлява просто някой непознат, който шепне и си сресва косата много близо до микрофона. Или слага перука върху камерата и сресва нея, за да създаде илюзията, че все едно реше вашата коса. Друг път просто ще размята рози пред микрофона или ще минава с четка за грим през него.

Оказва се, че ASMR съществува от доста време, но е на мода отскоро. Колкото и странно да звучи, хората го използват за релаксация, при проблеми със съня и за отпочиване. Интересното е, че не всеки човек може да изпита ASMR, а дори и да може, усещането може да бъде различно от описаната гъделичкаща сензация.

Автор на статията:
Анина Юрукова

КоментариКоментари