IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да превърнете тревожността в положителна енергия?

28 март 2019 09 55

Ето четири начина

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Чувствате ли се уязвими и несигурни в действията си? Ако сте прекалено изнервени и през последните няколко дни се безпокоите твърде много за обикновени неща, то трябва да вземете мерки за справяне с тревожността преди да ви завладее напълно.

Стресовите ситуации причиняват болка в сърцето, в стомаха и под лъжичката, главоболие и други неприятни симптоми, които не бива да бъдат пренебрегвани. По този начин тялото алармира, че нещо не е наред.

Според психотерапевта Джонатан Алберт, има начини да превърнете стреса и безпокойството в нещо положително, стига да знаете как. Предлагаме ви четири начина, с които да го направите:

1. Разберете емоциите си

Потене на ръцете, прорязваща болка в стомаха, нежелание за консумация на храна, гадене, учестено дишане. Тези симптоми приличат до някаква степен на онези, които организмът изпитва при вълнение. Отделете малко време и помислете как се чувствате, какво ви кара да сте в това състояние в момента. Дали сте притеснени или развълнувани, тялото преминава през едно и също състояние на възбуда.

„Емоцията е енергия в движение. Ние определяме дадени емоции като отрицателни, но енергията сама по себе си не е нито добра, нито лоша“, коментира пред Live Strong терапевтът Ани Лин. Според нея тревожността и вълнението започват по един и същи начин, но от всеки човек зависи как ще се предаде сигналът на тялото – по положителен или отрицателен начин. Тя е категорична, че в много случаи ние имаме власт над нашето безпокойство. Ако усетите главоболие или стомахът ви се свива, просто не се страхувайте, а мислете положително.

2. Преосмислете тревожността си

Когато сте подложени на стрес, първият ви инстинкт вероятно е да се успокоите. Някои си казват, че трябва да „се вземат в ръце“, други просто се изолират от останалите. Но съветът за запазване на самообладание може и да не е най-подходящият, защото пулсът и адреналинът в този момент се покачват. Ето защо е много по-лесно да се изправите срещу тревогите си и да ги преосмислите. Ако си кажете, че може би не всичко в цялата ситуация е толкова зле и погледнете случая отстрани, по-лесно ще превърнете гнева и безпомощността си в положителна емоция. Това става когато не се предавате на физическия отговор на тялото.

3. Мислете по-задълбочено над нещата

Всеки път, когато се чувствате стресирани за нещо, тялото ви изпада в отбранителна позиция. Тази реакция е напълно естествена. Когато сте разтревожени, не мислите трезво над нещата и имате склонност да приемате всяко нещо за заплаха. Мнителността е негативна реакция, която може да бъде заменена с хъс, че въпреки трудното положение, вие ще се справите. Когато се чувствате уязвими и нямате увереност, стресът ще ви завладее.

Психолози съветват да промените нагласите си, ако продължавате да се тревожите за неща, които другите смятат за съвсем обикновени. Когато срещнете трудност, не се оплаквайте и не се паникьосвайте как ще се справите, а просто си кажете, че това е поредното предизвикателство, от което ще имате полза.

4. Визуализирайте

Всеки има трудни моменти. Проучване от 2012 г. показва, че визуализацията помага на човек да се справи с тревожността по-лесно. Когато ви предстои важно събитие и сте напрегнати, просто мислете за това как то ще завърши успешно или се пренесете в мислите си на любимо място. Така ще подобрите настроението си и ще намалите част от напрежението, което изпитвате.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари