IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да приготвим: Козунак на конци

25 април 2019 08 30

Със стафиди и масло

Източник: Pixabay

Източник: Pixabay

Всички от нас вече мислят за почивните дни за Великден. Тогава по традиция ще се съберем със семейството, за да се чукнем с яйца, похапнем вкусен козунак и засуканите гозби на мама и баба.

Лесно е да купим готов козунак от магазина. Това ще ни спести доста време в месене, чакане за втасване и печене. Но съвсем друго е усещането да го приготвим сами за любимите хора.

Сигурно сте яли козунаци на конци. Те са толкова сладки, ароматни и една идея по-хубави от глетавите, които някои пекарни продават. Затова ви представяме една рецепта за такива, която е изпълнима в домашни условия.

Необходими продукти:

1 чаена чаша прясно мляко;

половин кубче мая за хляб;

половин чаена чаша захар;

3 яйца;

половин чаена чаша олио;

1 пакет краве масло (100-150 г за тестото, останалото за намазване);

600 г брашно и още малко за доомесване;

70 г стафиди (по избор).

Начин на приготвяне:

Прясното мляко се загрява предварително. Изсипва се в подходящ съд, като към него се прибавят захарта, 1-2 лъжици брашно и накрая маята. Бърка се енергично с дървена лъжица до разтопяването на захарта. Оставя се настрани за няколко минути, за да може маята да се активира. След това вътре се слагат яйцата (само 1 жълтък се оставя за намазване). После се добавя олиото при непрекъснато бъркане. Накрая се изсипва останалото брашно.

След като се омеси меко тесто (може да месите на ръка или в пекарна, колкото повече, толкова по-добре) се добавят добре разтопеното масло и стафидите. Ако не можете да „биете“ тестото в масата, сега е време да се научите. :) Когато е готово, може да го оставите в съда да втаса, като отгоре го намажете с малко олио или масло, за да не изсъхва. След 1 час може да го боцнете с пръст, ако той потъва, то вече може да го слагате за печене.

Може да оформите тестото на плитка, за да изглежда по-добре и го поставите в добре намазнена тавичка (използвайте хартия за печене, ако досега не сте правили козунак). Оставете го отново да постои, за да си увеличи обема.

Козунакът се пече на предварително загрята на 180 градуса фурна. Малко преди да е готов, го намажете с жълтък и го оставете на вентилатор за няколко минути.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари