IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чувствате се контролирани от половинката?

6 април 2019 13 15

3 неща, които можете да направите в този случай

Снимка: istockphoto.com

Снимка: istockphoto.com

В началото на всяка сериозна връзка повечето партньори се конкурират за лидерската позиция и обикновено стигат до конфликти на тема „контрол“. С течение на времето партньорите улягат, опознават се по-добре и спират да се мъчат да се контролират един друг.

Контролът е опит да се опитаме да опитомим другия човек, да го накараме да бъде такъв, какъвто ние искаме. Желанието за упражняване на контрол върху половинката често води до загуба на доверие във връзката, а не след дълго време се стига и до раздяла.

Независимо дали сте този, който смята, че е контролиран от партньора си, или пък вас ви обвиняват, че демонстрирате контролиращо поведение, и в двата случая това може да застраши романтичните ви отношения.

Ако се чувствате контролиран, трябва да предприемете тези 3 стъпки:

1. Контролът понякога е лично възприятие

Двама души могат да попаднат в една и съща ситуация, но да имат две много различни реакции. Например, един човек може да приеме една забележка от страна на половинката си по отношение на шофирането си като обида, да се засегне много и да се стигне до конфликт, а друг дори да не забележи критиката. Някои хора са по-докачливи и приемат всичко твърде лично, а други са над нещата и не се засягат лесно. Така че вие може да чувствате опит за контрол от партньора си заради някои негови реплики, а друг човек в ситуация, идентична на вашата, да се чувства независим.

2. Отърсете се от своята несигурност

Някои хора са по-склонни да се чувстват контролирани, когато сами не вярват в себе си и/или имат проблеми със самочувствието. В такъв случай те са склонни да правят това, което смятат, че другият човек иска от тях. След това обаче се ядосват сами на себе си и се изпълват с недоволство от това, че задоволяват чуждите нужди, а техните няма кой да задоволи. Тази стратегия никога не е успешна в една връзка, а по-скоро води до нездравословни отношения. Човек трябва да е максимално искрен с половинката си и да си казва какво му е приятно и какво не.

3. Направете собствен избор

Ако половинката ви е контролираща личност и вие усещате, че сте под нейното влияние, просто се сетете, че винаги имате избор. Само защото партньорът ви смята, че трябва да се държите по определен начин, не означава, че наистина трябва да го слушате. Можете сами да решите дали да приемете неговата гледна точка или не. Също така, ваш е изборът дали ще изпитвате страх от половинката си и дали ще я оставите да ви диктува как да живеете.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари