IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не парите, а физическите упражнения ни правят истински щастливи

11 април 2019 11 50

Учени разказват за изследването си

Снимка: Pexels

Снимка: Pexels

Не парите, а физическите упражнения са истинският път към щастието. В това вярват учени от Оксфордския и Йейлския университет, пише Daily Star.

Изданието се позовава на публикация на сп. „Лансет“, която цитира изследване на специалисти. Проучването е на тема физическото поведение и настроението. Над 1,2 милиона американци са отговорили на въпроса „Колко пъти сте се чувствали зле психически през изминалите 30 дни, например заради стрес, депресия или емоционални проблеми?“

Участниците са били запитани също за доходите и физическата им активност. Изследователите са установили, че хората, които тренират редовно, се чувстват зле психически около 35 дни в годината, а неактивните индивиди – средно с 18 дни повече.

По-същественото откритие на специалистите обаче е, че физически активните хора се чувстват също толкова добре, колкото индивидите, които не тренират, но печелят с около 19 000 долара повече на година.

Накратко казано – не е нужно човек да печели повече, за да си осигури ендорфиновия стимул, който дават физическите упражнения. Експертите отбелязват също, че прекаляването с тренировките не е ключ към пълно щастие.

Специалистите са установили, че психичното здраве на хората, които тренират над три часа дневно, страда повече в сравнение с това на недостатъчно активните индивиди.

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари