IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3 начина да намалим стреса с дишане

20 април 2019 12 00

Няколко упражнения, които помагат и променят живота ни

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Животът започва с дъха. Правилното дишане е изключително важно не само за нашето спокойствие, но и за нашето здраве. Дъхът може да ни помогне да успокоим ума си, да останем спокойни в напрегнати моменти, да бъдем по-фокусирани и да намалим стреса в живота си.

Въпреки това много хора забравят колко важно е правилното дишане и вместо това дишат плоско и повърхностно. А само няколко минутки осъзнато дишане на ден могат да променят живота ни тотално.

Ето и някои упражнения, които да опитате.

Алтернативно дишане

Алтернативното дишане е най-добрият начин да балансираме лявото и дясното кълбо на мозъка. То ни помага да успокоим пулса си, да понижим кръвното и да се успокоим, когато сме напрегнати или ядосани. Също така е много лесно. Поемете си дълбоко дъх от двете ноздри, след това запушете дясната и издишайте за 4 броя от лявата, задръжте дъха навън за 4 и после вдишайте от лявата за 4, задържайки дъха навътре този път. След това издишайте от дясната и повторете. Това е един цикъл. Само 6 цикъла на ден стигат, за да задълбочим дишането си и да усетим ползите от упражнението. След време, когато станете по-опитни, може да увеличите броя на вдишванията, задържането и издишванията.

Пълно йогийско дишане

Дишането е основен принцип в йогата, който дори се смята за по-важен от самите асани. Осъзнатото дишане ни помага да фокусираме ума си и да го успокоим, което обръща вниманието ни навътре в себе си и по този начин движим тялото си по-осъзнато. Дишането е и основен фактор в медитацията. Пълното йогийско дишане се състои в разделяне на тялото на три – стомах, диафрагма и гръден кош. Започвате като вдишвате само от стомаха за 4 броя, след това вдишвате от диафрагмата за 4 и накрая от гръдния кош за 4. Когато усетите, че и трите части са пълни с въздух, издишвате като този път започвате от гръдния кош надолу. Това упражнение се прави най-добре в легнала позиция, за да може добре да усетите и трите зони. Пълното йогийско дишане захранва с чист кислород цялото тяло и успокоява ума и мускулите. То е идеална практика преди сън, защото ще помогне на тялото ви да се отпусне и ще го подготви за почивка.

Удължаване на издишването

Много хора си мислят, че вдишването е най-важната част в правилното дишане, а реално е обратното. Когато издишването стане по-дълго от вдишването, дъхът се задълбочава и по този начин захранва тялото ни по-добре. Упражнение, което може да пробвате, е да вдишате дълбоко от двете ноздри за 4 и после да издишате за 8, задържайки дъха навън, колкото се може повече. За да бъде по-ефикасно, това упражнение се прави в удобна седнала позиция, а след издишването и по време на задържането е хубаво да наведете брадичката надолу. Чрез удължаване на издишването и задържането на въздуха навън ще направите дишането си по-дълбоко и осъзнато. Това упражнение също помага при високо кръвно и пулс, и е много полезно да се практикува, ако водите живот с повече стрес.

Автор на статията:
Анина Юрукова

КоментариКоментари