IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Днес е Разпети петък, постът е най-строг

26 април 2019 05 00

Днес е забранена работата

Днес е Разпети петък, постът е най-строг

Днес отбелязваме Велики или Разпети петък – денят, в който Христос е разпнат на кръста. Той е най-тежкият ден от Страстната седмица, в който постът е най-строг.

Църквата повелява да не се яде, нито да се пие. Според църковните канони е забранено да се работи. Пак днес се извършва и ритуалът „минаване под масата“ в храма. Счита се, че това носи здраве и късмет, а според някои – и опрощаване на греховете.

Последното обаче противоречи на църковните канони, според които греховете могат да бъдат опростени само с покаяние.

В петъчната сутрин, преди началото на службата, в средата на храма се издига „гробът“ Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя плащаницата – платът, с който е завито тялото на Исус след свалянето му от кръста. Върху нея се поставят Евангелието, Кръстът и много цветя.

Християните идват в храма и носят цветя така, както се отива на погребение на близък и скъп човек. Пристъпват с молитва към своеобразния гроб, след това трябва да преминат под масата в знак на преклонение, смирение и благодарност за жертвата на Христос.

На вечерня в храма се припомнят и съпреживяват Христовите страдания, смъртта му и погребението му.

След като се изнесе Плащаницата на вечерното богослужение, с нея се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос.

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари