IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 начина да си набавим качествен сън

28 април 2019 13 15

Защо сънят е толкова важен?

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Качеството и количеството на сън в нашия живот са два критични фактора, които влияят на здравето ни и на благополучието ни. Много хора, дали заради работа, стрес или семейни задължения, не успяват да си набавят достатъчното количество сън, имат проблеми със заспиването или се будят редовно през нощта.

Количеството здрав сън, което е необходимо на един здрав човек между 20 и 60-годишна възраст, е 8 часа на нощ. Ако не успеем да си го набавим, това ще има негативни ефекти върху функцията на нашите органи, най-вече мозъка, и дори ще има негативен ефект върху хормоналния ни баланс.

Затова и ви представяме няколко препоръки, които да ви помогнат да си набавите правилните количества качествен сън.

Намалете синята светлина

Синята светлина е тази, която излъчват компютрите и телефоните ни. Много е важно преди да заспим да не прекарваме много време разглеждайки Инстаграм или в писане на имейли. Това е, защото синята светлина има ефект върху нашия циркаден ритъм – ритъмът на тялото, който ни казва кога е време за сън и кога не. Синята светлина подлъгва тялото ни, че все още е ден, което намалява количеството на хормона Мелатонин в кръвта и следователно ни е по-трудно да заспим. Най-добре е да оставите всякакви електронни уреди далеч от кревата или дори в друга стая, за да избегнете негативните ефекти на синята светлина върху вашия сън.

Не консумирайте кофеин и танин късно през деня

Кофеинът и танинът са две субстанции, които държат мозъка ни буден и фокусиран. Но когато се консумират късно през деня, те стимулират нашата нервна система и пречат на тялото ни да релаксира нормално вечерно време. Една доза кофеин или танин могат да останат в кръвта ни между 6 и 8 часа, така че е изключително важно да внимаваме кога ги консумираме. Ако все пак искате топла напитка следобед, заместете черния чай с билков и пийте безкофеиново кафе.

Придържайте се към график

Най-лесният начин да сте сигурни, че спите достатъчно е да се придържате към определен график, към който тялото привиква. Това също е свързано с нашия циркаден ритъм. Научете се да ставате и да си лягате по едно и също време. В началото това може да е трудно, но след време ще забележите, че тялото ви се е напаснало към режима и много по-лесно се буди и заспива в определените часове. След като си създадете този навик, ще ви стане много по-лесно да заспивате бързо и да се будите по-бодри и отпочинали.

Оптимизирайте спалнята си

Мястото, където спим трябва да бъде почти свещено. За да сте сигурни, че ви е удобно и подходящо за отмора, го нагласете така, че да ви бъде приятно. Инвестирайте в удобно легло, матрак и меки завивки. Подредете стаята си така, че да ви е приятно и да ви действа отпускащо. Елиминирайте външен шум и ярка или изкуствена светлина. Както споменахме, полезно ще е да оставите компютъра или телефона извън стаята. Подредете гарнитурата така, както ви е приятно и обзаведете стаята в любимите си цветове. Поддържайте я чиста и свежа. Също така нагласете температурата така, че да не е прекалено топло или прекалено студено. Хубаво е да се спи на свеж въздух, но не и на отворен прозорец или климатик. Приемете вашата спалня като оптималното място за отмора и релаксация и се грижете за нея подобаващо.

Отделете си време за релаксация преди да заспите

Повечето хора се прибират, вечерят и лягат веднага в кревата, очаквайки магически да заспят незабавно. Тялото обаче има нужда от време да се адаптира и да мине от работен към почивен режим. Вземете си топъл душ или вана, направете няколко дихателни упражнения или опитайте вечерна медитация. Дайте си време да се отпуснете и да релаксирате ума и тялото си след дългия ден. Ще откриете, че след това заспиването ще ви бъде много по-лесно, а сънят по-ползотворен.

Автор на статията:
Анина Юрукова

КоментариКоментари