IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

7 места по света, където снимките са забранени

5 май 2019 13 15

Внимавайте със селфитата в Алжир

IStockphoto

IStockphoto

Всеки обича почивните дни. Да вземем например май, в който има доста. Още ядем варените яйца от Великден, а вече се готвим за Гергьовден. Да не говорим, че някои хора са направили така, че да почиват от единия до другия празник.

Какво друго да правим тези дни, освен да пътуваме из различни дестинации и да се забавляваме с любимите хора. Разбира се, снимките с телефоните, особено селфитата, ще са неразделна част от почивката. Но докато у нас може да се щракваме където си поискаме, на някои места по света един кадър може да ни вкара в затвора или да ни докара проблеми.

Ето в кои страни правенето на снимки е забранено или не се толерира:

1. Амстердам, Холандия


В града има една емблематична улица. Известна е с червените фенери, публични домове, живописните канали и приятни кафенета. Посещавайки тази част на града, много туристи искат да направят снимки, за да ги покажат на приятелите си. Но сводниците и собствениците на заведения не харесват постоянно да им се „врат“ в работата с обективите. Ако се опитате да снимате някоя проститутка на улицата или фасадата на публичен дом, може да ви изтръгнат джиесема или фотоапарата от ръцете, както и да ви бъде нанесен побой.

2. Южна Корея


В тази страна е забранено да се снимат жени на обществени места без тяхното съгласие. Пренебрегването на този закон се наказва с акт за посегателство и глоба от 8 800 долара. Този, който дръзне да снима жена, дори без да иска, правейки си селфи, може да лежи до 5 години в затвора.

3. Съединени американски щати


В сравнение с Южна Корея, в САЩ законите за снимки са много по-различни. Там може да си навлечете беда, ако се опитате да снимате частна собственост. Има известни личности, които не обичат да им навлизат в личното пространство. Пред домовете им често дебнат папараци, много от които получават глоби. Има и обществени сгради, на които има табели, които показват, че заснемането е забранено. Не на последно място, в повечето музеи също има забрана, затова следете внимателно надписите.

4. Обединени арабски емирства


Там снимките на определени места могат да донесат от 1 до 3 месеца лишаване от свобода и глоба в размер на 1361 долара. На много места там е забранено да се използват камери заради местните суеверия. Също така, не можете да снимате правителствени сгради, някои мостове и дворци на шейховете. Ако ви хванат, ще бъдете преследвани от закона.

5. Северна Корея


Ако искате да посетите тази страна, бъдете готови за строги ограничения. Ще можете да се движите само на определени места и трябва да внимавате много как се държите.
В Северна Корея нямате право да напускате хотела си без да уведомите ръководството му, нито можете да правите снимки без разрешението на вашия гид (и то на определен списък от забележителности). Да не говорим, че ще си навлечете големи проблеми, ако прекрачите забраните.

6. Англия


По принцип британците са по-свободолюбиви. Те не уважават много чуждите закони. Посещавайки Англия може да правите любителски снимки навсякъде в страната, но заснемането на конкретни търговски обекти е по-трудно. Ако искате да имате спомен от площад „Трафалгар“ или Парламентарния площад в Англия, ще ви трябва специално разрешение.

7. Алжир


Там има доста консервативни закони, особено в южната част на страната. Там снимките на мъже стават само след получаване на тяхното съгласие. Жените могат да бъдат фотографирани само със съгласието на техните съпрузи или бащи, тъй като според местните традиции се водят тяхна собственост. Строго забранено е да се правят снимки на мостове, язовири и военни обекти в Алжир.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари